De wereldwijde aandelenmarkten zijn behoorlijk goed uit de startblokken gekomen. Tijdens de eerste 55 handelsdagen wist de S&P 500 index met bijna 14% in waarde te stijgen. Dit is de op drie na beste beursstart voor de S&P 500 index ooit. De vraag is alleen of we hier wel blij mee moeten zijn.

Sinds de bodem van eind 2018 zijn de meeste indices fors in waarde gestegen. Bij de Amerikaanse indices is er zelfs een zogenoemde ‘V-bodem’ ontstaan. Dit houdt in dat de harde daling van eind 2018 gevolgd werd door een harde stijging omhoog (één rechte lijn).

Goede beursstart geen garantie voor stijgende beurskoersen

Toch is het nog maar de vraag of we wel zo blij moeten zijn met de goede beursstart van dit jaar. Zo blijkt uit onderzoek van OddStats dat een goede beursstart geen garantie is voor stijgende beurskoersen tijdens de rest van het jaar. Zo is op de bovenstaande tabel te zien dat de goede beursstart in het jaar 1931 en 1987 gevolgd werd met een daling van respectievelijk 54% en 17%.

Aan de andere kant wist de S&P 500 index tijdens de op één na beste beursstart ooit wel goede zaken te doen tijdens de rest van het beursjaar. In het jaar 1975 wist de S&P 500 index, na een beursstart van 22%, immers tijdens de rest van het jaar met 8% in waarde te stijgen. Toch valt deze stijging in het niet ten opzichte van de andere twee forse dalingen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)