(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten, opverend van een flinke dip in de namiddag.

De AEX-index sloot 0,2 procent lager op 552 punten. In de ochtend koerste de index nog licht hoger, maar rond twee uur gingen daar opeens vier punten vanaf.

Dat had te maken met forse koersval bij chipfabrikant Qualcomm in Amerika, dat voorbeurs al de future op de Nasdaq omlaag trok, zei vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa.
Uiteindelijk trok de beurs weer bij en ging de AEX bijna onveranderd de dag uit.

Financiële aandelen deden het slecht. “Banken staan in een slecht daglicht”, zei Nijkamp. Volgens een rapport van consultancy-bedrijf AT Carney zal één de tien banken in Europa het niet overleven, merkte hij op.

Aan het Amerikaans-Chinese handelsfront was het relatief rustig. Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, Cui Tiankai, stelde op Fox News dat de deur nog steeds openstaat voor nieuwe onderhandelingen met de VS, hoewel er nog geen nieuwe gesprekken op de planning staan. De Chinese president Xi Jinping riep de Chinezen op tot een moderne ‘Lange Mars’, om zich op te maken voor een langdurige handelsoorlog met de VS.

Nijkamp ziet een serieuze handelsdeal er niet komen, hooguit een tijdelijke wapenstilstand. “Het ligt zo ver uit elkaar. Trump heeft ingezet op wijziging van de Chinese wetgeving rond intellectueel eigendom. De Chinezen weigeren dat gewoon”, aldus de vermogensbeheerder.

Het is duidelijk dat beide partijen bereid zijn de strijd aan te gaan en dat ook wel een tijdje kunnen volhouden. De beurs zou dan ook best nog een tijdje op hetzelfde niveau kunnen blijven dobberen, denkt Nijkamp. Omdat het economische klimaat goed is, ziet hij ook geen grote daling in het verschiet.

Maandag zakte de beurzen in reactie op de Amerikaanse boycot van de Chinese mobieltjesmaker Huawei, en dinsdag veerden ze weer op toen die boycot werd afgezwakt. Woensdag waren er weer berichten dat ook Chinese makers van surveillancecamera’s op de zwarte lijst kunnen komen te staan, met verwijzing naar de mensenrechten.

De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve verschijnen vanavond nabeurs. Deze zijn mogelijk wat gedateerd voor beleggers.

De euro/dollar noteerde op 1,1158. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1162 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1159 op de borden.

De olieprijzen daalden tot 2 procent, na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen trokken Adyen en Galapagos de kar met een koerswinst van 2 procent.

ArcelorMittal verloor 2 procent en was de grootste daler.

Ook de financials verloren terrein. Aegon, ING en ABN AMRO daalden ongeveer 1,5 procent. “Bij ING spelen nog de geruchten over een mogelijke overname van Commerzbank. Die valt niet goed bij beleggers”, zei Nijkamp.

Daarbij ziet het er in het huidige onzekere klimaat met de dreiging van escalerende handelsoorlog niet naar uit dat de centrale banken op korte termijn de rente gaan verhogen. Dat is slecht nieuws voor banken en verzekeraars.

In de Midcap was het Basic-Fit dat op de meeste bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,7 procent.

Signify sloot vrijwel vlak na een adviesverlaging door Degroof Petercam. Het aandeel is het koersdoel van 22,50 euro inmiddels dik voorbij.

Takeaway.com won 0,9 procent. ING verwacht hogere marges en verhoogde het koersdoel van 76,00 naar 100,00 euro. De bank bleef bij het koopadvies.

ASMI noteerde zonder het dividend en verloor 1,4 procent.

Air France-KLM was hekkensluiter met een verlies van 2,5 procent.

PostNL leverde 2m3 procent in. Vanochtend kondigde het Britse Royal Mail aan dat het zijn dividend verlaagt, om geld vrij te maken voor de transformatie naar pakketbezorger.

Onder de kleinere aandelen kelderde luxaflexfabrikant Hunter Douglas met 56 procent. Voetbalclub Ajax was juist in trek en steeg 5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de beursindexen op Wall Street licht lager. De S&P 500 en Dow Jones index verloren 0,3 procent terwijl de Nasdaq 0,4 procent liet gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.