(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag in het groen geëindigd. De AEX sloot 0,5 procent hoger op 543,64 punten.

Daarmee lijkt de markt voor te sorteren op de mogelijkheid dat de Federal Reserve de rente later dit jaar zal verlagen. Voorzitter Jerome Powell zinspeelde dinsdag al op een mogelijke renteverlaging en ook andere Fed-leden drukken zich activistischer uit. Powell benadrukte tijdens een toespraak dat de Fed een passend beleid zal voeren om te anticiperen op de mogelijke economische gevolgen van een handelsoorlog.

Woensdagavond publiceert de Amerikaanse centrale bank zijn Beige Book over de toestand van de economie, dat mede bepalend zal zijn voor het rentebesluit over twee weken. Vanmiddag verscheen al een cijfer dat enig idee geeft over de staat van de Amerikaanse economie: het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Het rapport viel fors tegen. De werkgelegenheid groeide met slechts 27.000 banen, het traagste tempo in negen jaar, waar een groei van 173.000 was voorzien.

Dit is koren op de molen van de duiven binnen de Fed, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank. De marktanalist plaatst de groei van 27.000 wel tegen de achtergrond van 271.000 banen die er in april al bijkwamen. Hij sluit niet uit dat veel bedrijven hun personeelsbeleid hebben aangepast nu China en de Verenigde Staten nog altijd geen handelsakkoord op tafel hebben kunnen krijgen.

De terugval in mei kan voor de monetaire beleidsmakers een nieuw argument zijn om het rentebeleid aan te passen, aldus Marey.

Of het daadwerkelijk tot een renteverlaging komt, is volgens investment manager Simon Wiersma van ING nog onzeker. Toch gaat hij er van uit dat centrale banken “eerder de geldkraan zullen opendraaien dan dichtdraaien”.

Verder was er woensdag aandacht voor inkoopmanagersindices van de mondiale dienstensectoren. In China en Japan groeide de sector minder hard in mei, terwijl in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk juist sprake was van een iets sterkere groei. In de Verenigde Staten bleek het beeld over de dienstensector in mei verdeeld. Volgens ISM was er sprake van een sterkere groei terwijl Markit de index juist dichter in de buurt zag komen van een krimp.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit duiden de cijfers in de eurozone op een “bescheiden” economische groei van 0,2 procent in het tweede kwartaal. Hij heeft weinig zicht op verbetering op korte termijn. De zwakke inkoopmanagersdata uit de VS dragen volgens de econoom bij aan het zorgwekkende beeld over de staat van de Amerikaanse economie.

De macro-economische agenda voor donderdag is niet uitgebreid maar bevat wel belangrijke items, waaronder een definitief groeicijfer over het eerste kwartaal in de eurozone en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Wijzigingen worden niet verwacht.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe ziet een rente-aanpassing dan ook steeds verder verschuiven richting het eind van volgend jaar, “wat de euro/dollar verder richting de 1,10 kan doen bewegen.”

Bij het rentebesluit donderdag kijkt de analist van Monex vooral naar mogelijke details over de aangekondigde doelgerichte langetermijnherfinancieringsoperaties, de zogeheten TLTRO’s.

“Niet omdat dit programma zelf gigantisch veel impact heeft op de geldhoeveelheid, maar meer omdat er een signaalfunctie van uitgaat voor toekomstig ECB-beleid. Gegeven dat er weinig goed nieuws is vanuit de eurozone recentelijk, kan een vrijgevig TLTRO-beleid worden verwacht”, aldus Hordijk.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1252.

De olieprijs daalde met liefst 4 procent nadat het wekelijkse olievoorradenrapport uit de VS liet zien dat zowel de olie- en benzinevoorraden, als ook de voorraden stookolie afgelopen week fors zijn toegenomen.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden de meeste fondsen hoger. Koploper was KPN, dat 2,3 procent steeg. Ook Wolters Kluwer en RELX deden het goed met winsten van respectievelijk 1,6 en 1,7 procent.

Financials stonden onder druk nu het erop lijkt dat de rentes nog langer laag blijven of mogelijk zelfs verlaagd worden in de nabije toekomst. ING Groep, Aegon, ASR, NN Group en ABN AMRO verloren allen ongeveer een procent.

Cyclische aandelen waren ook niet in trek. ArcelorMittal verloor 2,5 procent in de AEX en Aperam 1,7 procent in de AMX. Aan de oliesector gerelateerde fondsen zakten weg in het spoor van de olieprijzen. SBM Offshore daalde 1,3 procent en Fugro verloor 1,4 procent. Royal Dutch Shell beperkte de schade en steeg 0,3 procent.

In de Midcap was de stemming verder overwegend positief. OCI steeg 3,3 procent en TomTom won 2,5 procent. Bij een gebrek aan volatiliteit daalde Flow Traders 1,0 procent.

Altice Europe steeg 0,1 procent. Volgens Bloomberg hebben verschillende partijen belangstelling voor de Portugese activiteiten van de kabelaar, maar dreigt de prijs flink lager uit te vallen dan Altice hoopte. Daarom gaat de verkoop mogelijk niet door.

Onder de kleine fondsen waren er weinig dalers. Kendrion sloot de rij met een verlies van 2,0 procent. NSI ging aan kop in de AScX en steeg 1,8 procent.

Heijmans haalde twee nieuwe opdrachten binnen voor net geen 100 miljoen euro. Toch verlaagde KBC Securities het koersdoel van 13,25 naar 11,50 euro. De toenemende wereldwijde macro-economische onzekerheid, die ook de concurrentie treft, wordt volgens Cuypers nog eens versterkt door het recente nieuws over het beëindigde Wintrackproject en de problemen bij het Zuidasdok. Het aandeel won 0,7 procent.

Lokaal viel de winst van 8,7 procent van het aandeel Avantium op. Holland Colours steeg 4,2 procent na het publiceren van de cijfers over boekjaar 2018/2019. De winst en omzet stegen. Daarnaast werd het dividend verhoogd.

Marel, dat vrijdag een notering op het Amsterdamse Damrak krijgt, heeft de prijsvork voor zijn emissie aangescherpt. Dit maakte de IJslandse onderneming woensdag bekend. De prijsvork is nu 3,65 tot 3,75 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam noteerden de indexen op Wall Street hoger. De S&P 500 steeg 0,4 procent, de Dow Jones index won 0,5 procent en de Nasdaq steeg 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.