(ABM FN) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,3 procent in het groen.

In de afgelopen dagen steeg Wall Street al in anticipatie op renteverlagingen door de Federal Reserve later dit jaar.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed leek dinsdag de deur verder open te zetten voor een renteverlaging. Hij zei dat de centrale bank “passende maatregelen” zal nemen om de economische groei vast te houden, met een oog op de oplopende spanningen in de mondiale handelsbetrekkingen. “De toespraak van Powell volgde na soortgelijke opmerkingen van andere Fed-bankiers eerder deze week”, zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. “Dit is meestal een teken dat de Fed beleggers wil voorbereiden op een verschuiving in het beleid”, voegde hij toe.

Het Beige Book over de toestand van de Amerikaanse economie in april en de eerste helft van mei was iets positiever over de economische groei dan een maand eerder, zo bleek woensdagavond. De Fed gebruikt het rapport voor zijn aanstaande rentebesluit. “We zien het Beige Book een gemengd economisch klimaat tonen, terwijl de handelsoorlog de economie bijt”, schreef analist Peter Cardillo van Spartan Capital.

Maar vanmiddag zal de aandacht toch vooral uitgaan naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de toelichting van voorzitter Mario Draghi. Investment manager Simon Wiersma van ING is benieuwd of Draghi vandaag al op een ruimer monetair beleid zal hinten.

“De Federal Reserve liet doorschemeren dat ze bereid zijn om de rente te verlagen als ze dat nodig acht, en nu staat de ECB onder druk om de goede kant op te gaan”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. “De ECB zal zich waarschijnlijk meer terughoudend opstellen om de achterstand ten opzichte van haar tegenhangers in te lopen”.

Op het vlak van het handelsconflict liet China weten dat het niet zal zwichten voor de dreigementen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde China met extra importheffingen voordat hij vanochtend vanuit Ierland naar Frankrijk vertrok. De VS “krijgen al 25 procent op 250 miljard dollar en ik kan daar nog tenminste 300 miljard dollar bovenop doen”, zei Trump.

En naast China kreeg ook Mexico een waarschuwing van Trump. Er zou volgens de president namelijk “iets behoorlijk dramatisch” kunnen gebeuren in de komende dagen tijdens de onderhandelingen van de VS met zijn buurland.

In de Verenigde Staten gaat donderdag de aandacht uit naar de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 1 juni en de handelsbalans over april.

Voor de steunaanvragen wordt uitgegaan van 212.000 aanvragen tegen 215.000 een week ervoor. Voor de handelsbalans ligt de verwachting op een tekort van 50,5 miljard dollar tegen 50,0 miljard in maart van dit jaar.

Er zijn vandaag, naast voorzitter Mario Draghi van de ECB, nog drie andere sprekers. Om te beginnen is dat de voorzitter van de Dallas Fed Robert Kaplan. Hij is uitgenodigd voor een speech in Boston. Ook de voorzitter van de Fed van New York houdt een rede, maar dan bij een gelegenheid van de Council on Foreign Relations.

Het Internationaal Monetair Fonds houdt vandaag een persconferentie waarin het zijn jaarlijkse visie geeft op de Amerikaanse economie en de ontwikkelingen daarin, bijgewoond door voorzitter Christine Lagarde.

De euro/dollar noteerde op 1,1237. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1228 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1223 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 51,85 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,9 procent duurder werd op 61,17 dollar.

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler heeft het overnamebod op concurrent Renault zien afketsen. Dit schreef The Wall Street Journal vannacht. Volgens de zakenkrant zou het Japanse Nissan Motor, de alliantiepartner van Renault, de deal niet zien zitten. Dat was reden voor Fiat om het bod ter waarde van 40 miljard dollar in te trekken. De fusiegesprekken tussen Renault en Fiat Chrysler Automotive kunnen de komende dagen of weken wel weer worden hervat. Dit zei de Franse minister Gérald Darmanin in een interview op donderdagochtend met France Info. De koers van het aandeel Renault verloor in Parijs meer dan 7 procent. Fiat Chrysler zakte in Milaan bijna 0,2 procent.

Slotstanden

De S&P 500 index eindigde woensdag 0,8 procent hoger op 2.826,15 punten, de Dow Jones-index klom 0,8 procent tot 25.539,57 punten en technologiebeurs Nasdaq werd 0,6 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.