De Amerikaanse economie, net zoals vele andere economieën, presteert wat minder goed door de vertraging van de wereldeconomie. Om dit te counteren, gaat de Fed vermoedelijk de rentes opnieuw verlagen zodat de economie gestimuleerd wordt. Maar volgens een Europese investeerder gaat de Amerikaanse economie alsnog in een recessie belanden volgend jaar.

Centrale banken grijpen meestal in als ze zien dat de economie van hun land moeite heeft om te groeien. De afgelopen jaren kennen we eigenlijk niets anders meer, in Europa, China, de Verenigde Staten van Amerika… Al deze economieën hebben één of andere stimulus gekregen.

Deze stimuleringsmaatregelen behoeden dat landen in een recessie belanden. De Federal Reserve is eigenlijk bezig met het normaliseren van hun rentebeleid omdat ze vinden dat de economie sterk genoeg is, maar door de handelsoorlog gaan ze het rentebeleid waarschijnlijk bijsturen.

Recessie?

Dit nieuws wordt uiteraard gesmaakt door beleggers waardoor Amerikaanse aandelen opnieuw in een stijgende lijn zitten. Maar volgens Guy Miller, hoofdstrateeg bij Zurich Insurance, moeten beleggers voorzichtig handelen omdat de economische situatie in Amerika kan omslaan.

People forget that the reason interest rate should be cut, and the reason that the Fed has done this pivot, is because global conditions are getting worse.

Miller verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rentes gaat verlagen eind dit jaar met als hoofdreden de vertraging van Amerikaanse economie. Maar niet iedereen gaat daarmee akkoord. Bob Baur, hoofdeconoom bij Principal Global Investors, verwacht twee ‘rate cuts’ maar eerder omwille van inflatiedoelstelling in plaats van de toestand van de Amerikaanse economie.

Hij is ook optimistischer ingesteld over de hele situatie. In tegenstelling tot Miller, verwacht hij ook dat de groeivertraging van de wereldeconomie de komende maanden zal verbeteren.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay