(ABM FN) Oliekartel OPEC heeft zoals verwacht het productieverlagingsakkoord van 1,2 miljoen vaten per dag nog eens met negen maanden verlengd.

Senior Energie Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO noemde dit geen verrassing, aangezien de Russische president Vladimir Poetin in de dagen daarvoor al zijn goedkeuring aan een mogelijke verlenging had gegeven in een overleg met Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië.

Hoewel het productieverlagingsakkoord op papier “slechts” 1,2 miljoen vaten per dag betreft, is de daadwerkelijke productie aanzienlijk meer verlaagd, merkt Van Cleef op. Volgens het Joint Ministerial Monitoring Committee was de olieproductie van het kartel in mei 1,95 miljoen vaten per dag lager dan bij de start van het akkoord.

Een deel valt volgens ABN AMRO te verklaren door de productiedalingen in Iran en Venezuela, die leiden onder de Amerikaanse sancties, maar daarnaast heeft Saoedi-Arabië de productie nog eens extra verlaagd met 660.000 vaten per dag om de prijs te ondersteunen, aldus van Cleef.

Vooruitzichten

Hoewel de bevestiging leidde tot wat steun voor de olieprijs, bleef het beperkt tot een stijging van een paar procentpunten. De aandacht schuift volgens de bank nu weer naar de andere belangrijke drijfveer voor de olieprijs, namelijk de handelsoorlog.

Maar aangezien er afgelopen weekend een tijdelijke wapenstilstand tussen de VS en China aangekondigd werd door president Donald Trump, lijkt ook hier de spanning even uit de lucht, oordeelde de econoom.

ABN AMRO waarschuwt ook voor het risico van hogere volatiliteit in de aanstaande zomerperiode, dit doordat de marktliquiditeit in deze periode altijd wat lager ligt wat de kans op volatiliteit verhoogt.

Nog altijd mikt ABN AMRO voor eind 2019 op een prijs van 70 dollar per vat voor Brent en 60 dollar voor WTI.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.