De afgelopen anderhalve maand zit de cryptomarkt in een dalende trend. En dat zou wel eens te maken kunnen hebben met een Chinees piramidespel dat zijn bitcoins en andere crypto’s ter waarde van 3 miljard dollar van de hand doet.

Tenminste als we Dovey Wan mogen geloven. Zij is mede-oprichter van Primitive Ventures, een investeringsfirma gefocust op blockchain. Volgens Wan zouden bitcoins, EOS en ethers van het frauduleuze Plus Token momenteel hun weg naar verschillende cryptobeurzen vinden, om daar vervolgens verkocht te worden. En dat drukt de prijzen.

Volgens Wan is Plus Token sinds begin juli bezig met de verkoop. Dat komt precies overeen met het einde van de indrukwekkende rally die de Bitcoin dit jaar kende.

10 miljoen gedupeerden

Wan deelde haar bevindingen in een serie van tweets. Volgens haar zou Plus Token 10 miljoen klanten hebben opgelicht, die misleid werden met een rendement van tussen de 6 en 18 procent per maand. Totaal maakte het piramidespel 26,3 miljoen EOS, 39.700 bitcoins en 789.525 ethers buit.

Naast het opsporen van de buit en de adressen van Plus Token heeft Wan ook de geldstromen van deze adressen onderzocht. Dat deed ze in samenwerking met controlebureau Peckshield. Op de onderstaande afbeelding zijn de bitcoinstromen vanaf begin juli te zien.

De verkoop is nu bezig

Wan vermoedt dat de verkoop van de buit op dit moment nog steeds gaande is. Ondanks enkele arrestanten in verband met de zaak. Zo merkte verschillende Chinese handelaren op dat onbekende adressen steeds zo’n 100 bitcoins dumpen op Binance.

Wan denkt dat deze bitcoins van Plus Token af komen, omdat uit haar onderzoek bleek dat Plus Token de buit rondstuurt in partijen van 50 tot 100 bitcoins.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock