(ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Energieagentschap houdt vast aan zijn verwachting dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder sterk groeit. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het agentschap.

De IEA gaat er in het rapport van september er nog altijd vanuit dat de vraag naar olie dit jaar groeit met 1,1 miljoen vaten olie per dag en in 2020 met 1,3 vaten olie per dag toeneemt. 

Kijkend naar de ontwikkeling van de vraag naar olie tot nu toe dit jaar, zag het agentschap in de periode januari tot en met juni een groei met 500.000 vaten per dag. In juni kwam de groei uit op 200.000 vaten olie per dag, maar in juli kwam de groei op jaarbasis uit op 1,3 miljoen vaten per dag. 

In augustus steeg de productie met 530.000 vaten per dag. Daarbij sprak het agentschap van een herstel in de VS na een orkaan.

Het IEA rekent er nog altijd op op dat de productie in niet-OPEC landen dit jaar met 1,9 miljoen vaten per dag groeit en volgend jaar nu met 2,3 miljoen vaten tegen een eerdere prognose van 2,2 miljoen vaten per dag.

Door de productiestijging in de niet-Opec landen, zal het kartel volgens IEA de vraag naar OPEC-olie moeten terugbrengen naar 28,3 miljoen vaten per dag in de eerste helft van 2020. Dat is 1,4 miljoen vaten minder dan de productie in augustus.

Vanaf juni is de VS een grotere exporteur van olie dan Saoedi-Arabië.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.