(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de week gestart. 

De AEX daalde 0,6 procent naar 573,46 punten. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won ongeveer 2,5 procent dankzij een fors gestegen olieprijs.

Dit weekend zijn de olievelden van Saoedi-Arabië aangevallen en dit betekent dat het olierijke land slechts op halve kracht kan produceren momenteel.

“De aanval op een belangrijke olie-installatie in Saoedi-Arabië heeft een ongekend groot effect op de productiecapaciteit van Saudi-Aramco […] Het land ziet de productie met 5,7 miljoen vaten per dag terugvallen. Dat is ongeveer 5 procent van de wereldproductie”, reageerde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten beschikken echter over flinke reserves en kunnen een terugval zeker de nodige tijd opvangen. En hiertoe is de VS ook bereid.

President Donald Trump wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt over genoeg olie beschikt. Daarbij wees hij met de beschuldigende vinger naar Iran als het brein achter de aanvallen.

“Herinner toen Iran een drone neerschoot, terwijl ze zeiden dat het in hun ‘luchtruim’ was, terwijl die [drone] niet eens daarbij in de buurt was. Ze houden sterk vast aan dat verhaal, wetende dat het een heel grote leugen was. Nu zeggen ze dat ze niets van doen hebben met de aanval op Saoedi-Arabië. We zullen zien?”, aldus Trump op Twitter.

“Hoewel de aanslagen een nieuwe tegenwind betekenen voor een wereldeconomie die al wordt geplaagd door verslechterende productieactiviteit en verhoogde handelsspanningen, geloven wij niet dat deze korte verstoring van de olieproductie een wereldwijde recessie zal veroorzaken”, stelde hoofdeconoom Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.

Olie werd ruim 10 procent duurder. De euro/dollar handelde op 1,0996.

Het zal volgens de Chinese premier Li Keqiang “zeer moeilijk” worden voor China om zijn economie jaarlijks met 6 procent of meer te laten groeien in het huidige economische klimaat. Dit meldde persbureau Reuters. Cijfers vanochtend uit China leken de woorden van Li te onderstrepen. Zowel de productiegroei in de industrie aldus de stijging van de detailhandelsverkopen vertraagde in augustus. 

Toch kan die Chinese tegenwind wel eens positief worden opgepakt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, omdat dit reden zou kunnen zijn voor meer economische stimulering door Beijing.

Stijgers en dalers

In de AEX was Shell koploper met een dagwinst van 2,5 procent. KPN steeg 1,5 procent.

De grootste daler was DSM met een koersverlies van 3,3 procent. Takeaway volgde met een daling van 3,0 procent.

De koers van DSM kwam stevig onder druk nadat Bloomberg meldde dat DSM mogelijk 25 miljard dollar wil neertellen voor de nutrition tak van DuPont.

In de AMX steeg Altice 5,6 procent. Altice Europe profiteert van een combinatie van hogere omzet en lagere rente, nu kredietmarkten het kabelbedrijf steeds meer het voordeel van de twijfel geven, schreef analist Nico Inberg van IEX maandag. Altice wist afgelopen week met succes schulden te herfinancieren tegen veel lagere rentes.

Verder werden oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro 2,1 en 2,5 procent duurder.

Besi daalde 3,2 procent en Air France-KLM werd ook 3,2 procent goedkoper.

Volgens analisten van Bernstein is de Frans-Nederlandse maatschappij het meest gevoelig voor een hogere olieprijs, van de grote luchtvaarders. Consolidated Airlines Group en Deutsche Lufthansa hebben zich volgens de bank veel beter ingedekt.

Alfen was het beste presterende fonds in de AScX met een koerswinst van 4,4 procent. Sif steeg 2,3 procent.

Daarentegen daalde Nedap 2,4 procent en verloor Brunel 2,0 procent. ING verwacht niet dat Brunel, net als overigens Randstad niet, een bod zal uitbrengen op Star Group.

Prosus daalde 4,6 procent. Jefferies zette een Underperform advies met een koersdoel van 61,00 euro op de beursnieuweling. De analisten van Jefferies denken dat de korting die het aandeel biedt op de onderliggende waarde van de investeringen weer zal toenemen. Vooral aan het einde van de handel dook de koers lager.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen handelden bij het sluiten van het Damrak tot een half procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.