Regelgevers blijven sceptisch over de poging van Facebook om een stablecoin te ontwikkelen. Dat bleek maandag nog eens toen leden van 26 centrale banken elkaar ontmoetten in Basel. De meest uitgesproken bankier was de Fransman Benoit Coeure. Hij zei dat de Libra het allesbehalve makkelijk zal worden gemaakt.

Coeure is overigens niet de enige Fransman die veel gevaar ziet in de Libra. Want ook de Franse Minister van Financiën, Bruno Le Maire, stelde dat de nieuwe stablecoin een serieus gevaar vormt voor het monetaire systeem. Daar pakte Coeure op door. In een toespraak aan zijn collega’s zei de centrale bankier:

Stablecoins zijn nog nauwelijks getest, en al helemaal niet op een schaal die nodig is voor een globaal betalingssysteem. Ze brengen een aantal serieuze risico’s omtrent het overheidsbeleid zich mee. De lat voor wettelijke goedkeuring zal daarom hoog liggen.

‘Libra geen bedreiging voor monetaire autoriteiten’

De bijeenkomst van de centrale bankiers had een speciale focus op de Libra. Het team achter de ontwikkeling van de nieuwe stablecoin was daarom ook aanwezig. Het was de eerste keer dat de autoriteiten en ontwikkelaars achter de Libra recht tegenover elkaar zaten.

David Marcus reageerde dan ook op de uitspraken van Coeure. Hij is CEO van Calibra, de organisatie die de digitale portemonnee voor de Libra ontwikkelt. Volgens Marcus zal de Libra nooit de monetaire autoriteit van centrale banken aantasten, want de stablecoin zal geen geld kunnen creëren. Marcus zei dat de Libra alleen bestaande valuta zal gebruiken als onderpand:

De Libra wordt 1-op-1 gegarandeerd door een mandje van sterke munten. Dit betekent dat voor iedere Libra in omloop er de gelijke hoeveelheid fiatgeld achter de hand moet worden gehouden.

Ook andere zorgen

Toch is uitdaging van de monetaire autoriteit van centrale banken niet de enige zorg van regelgevers. Zo uitten de verschillende Europese Ministers van Financiën onlangs hun zorgen over risico’s tot consumenten. Ook zijn de ministers niet gerust op het effect op de financiële stabiliteit.

Bron: Reuters, Coindesk

Foto: iStock