Duitsland is op het nippertje ontsnapt aan een recessie tijdens het derde kwartaal. Volgens het kwartaalrapport groeide de Duitse economie met 0,1 procent. Daarmee ‘overtreft’ het de krimp van -0,1 procent die analisten en economen hadden voorspeld. Hoewel dit ‘goed’ nieuws is, neemt het niet weg dat de Duitse economie ontzettend zwak is voor het moment.

De Duitsers, kortom de hele Europese Unie, ontsnappen aan een ‘doemscenario’. De Duitse economie is tijdens het derde kwartaal mat 0,1 procent gegroeid, dat is beter dan de 0,1 procent krimp die economen hadden voorspeld. Duitsland ontsnapt op deze manier zeer nipt aan een recessie die het land, maar ook de hele Europese Unie, in de problemen had kunnen brengen.

In some sense, this is the ‘worst’ of both worlds for markets. Today’s data confirm that the German economy has now stalled, but the headlines are probably not dire enough to prompt an immediate and aggressive fiscal response from Berlin.

Duits minister van Economie Peter Altmaier bevestigt dat ze een recessie hebben vermeden maar dat de Duitse economie er slecht aan toe is en bovendien heel zwak is. Duitsland is zeer afhankelijk van export en dat is nu net waar het schoentje knelt door de huidige strubbelingen.

Vooruitzichten

Vorige maand werden de groeivooruitzichten voor dit jaar nog bijgesteld. Eerder dit jaar dacht men dat de Duitse economie zou gaan toenemen met 0,8 procent. Dit cijfer is ondertussen neerwaarts bijgesteld naar 0,5 procent. Er zijn twee belangrijke factoren die een zware impact hebben op de Duitse economie, namelijk de handelsoorlog en de slabakkende auto-industrie.

Het is natuurlijk bang afwachten wat de Duitse economie gaat doen tijdens het vierde kwartaal. Veel zal afhangen van hoe de wereldeconomie evolueert. Als Duitsland meer gaat kunnen exporteren de komende periode, zou het vierde kwartaal in principe beter moeten zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Betexion – Pixabay

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS