(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het woensdag, in aanloop naar de officiële ondertekening van het eerste onderdeel van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, rustig aan.

De AEX noteerde richting het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 612,19 punten.

“Alles draait vandaag om de details van het fase-1 akkoord waarvan de overeenkomst niet minder dan 86 pagina’s zal gaan tellen”, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

China zou bereid zijn de komende twee jaar voor 200 miljard dollar te importeren uit de VS.

“Er is veel, heel veel goed nieuws ingeprijsd de afgelopen tijd en de kans lijkt dan ook groter dat de markten teleurgesteld gaan zijn dan dat er vandaag wederom euforie gaat heersen op de beurzen”, waarschuwde Mevissen. Hij wees ook op uitspraken van de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin dat de markt voor dit jaar niet op een fase-2 akkoord hoeft te rekenen.

Macro-economisch was er het nodige te doen vanochtend. Voorbeurs werd al bekend dat zowel de Nederlandse export als de detailhandelsverkopen in november zijn gestegen, maar wel in een lager tempo dan in oktober.

Verder bleek de Duitse economie iets harder gegroeid dan verwacht. De export in de eurozone daalde in november, maar doordat de import nog sterker afnam, steeg het overschot.

Positief was dat de industrie in de eurozone in november weer meer produceerde, waar in oktober nog sprake was van krimp.

Nadat een aantal banken dinsdag het Amerikaanse cijferseizoen aftrapten, is het vandaag onder meer de beurt aan Goldman Sachs.

De euro/dollar handelde op 1,1134. 

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos aan de leiding met een winst van 1,6 procent. Galapagos kondigde een uitbreiding van de samenwerking met Fibrocor aan.

IMCD steeg 1,0 procent en ASML werd 0,8 procent duurder.

De indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell wonnen 0,7 en 0,2 procent.

De verzekeraars Aegon, ASR en NN behoorden tot de grootste dalers, met verliezen oplopend van 1,3 tot 2,7 procent.

In de AMX ging ASMI aan de leiding met een koerswinst van 9,9 procent. ASMI verraste beleggers dinsdagavond positief met een erg sterke orderinstroom in het vierde kwartaal. Er werd voor meer dan 370 miljoen euro aan orders binnengehaald, terwijl ASMI slechts rekende op 290 miljoen tot 310 miljoen euro.

Analisten van NIBC en JPMorgan reageerden enthousiast. JPMorgan ziet de omzetverwachting van analisten voor 2020 flink omhoog gaan, van een groei van 8 procent naar een van 20 procent.

Sectorgenoot Besi won 4,8 procent. Het aandeel is ook, net als NN Group en Altice, op de favorietenlijst van Kempen geplaatst. Altice werd 2,3 procent duurder.

Intertrust leverde 1,7 procent in. Invesco meldde het een eerste belang in het aandeel.

In de AScX ging Vivoryon 10,0 procent hoger en won Alfen 6,4 procent. Beide aandelen doen het al langere tijd goed en staan dit jaar al op koerswinst van 47 en 40 procent. Alfen sloot een nieuwe contract met Enexis Netbeheer voor het leveren van transformatorstations. Financiële details werden niet verstrekt.

B&S en Pharming stegen woensdag 3,0 en 2,8 procent.

De grootste daler was NSI met een verlies van 1,3 procent. 

Het lokaal genoteerde Avantium verloor 5,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.