
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,8 procent tot 543,43 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,5 procent.
De markt is vorig week stevig gecorrigeerd en dit biedt voor de korte termijn wat kansen, gaf vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep aan. “De Bank van Japan gaf aan in te grijpen op de markten, dit geeft de belegger weer wat vertrouwen en het gevoel dat het nu een mooi moment is om aandelen goedkoop op te pikken.”
Smit verwacht dat de beurs vanaf de huidige niveaus zo’n 5 tot 6 procent kunnen herstellen.
Wel benadrukte de vermogensbeheerder dat het wel gaat op een zogeheten bear market rally. “Ik denk dat we in een bear market zitten, daar horen ook mooie rally’s bij en daar kun je van profiteren. Maar op langere termijn denk ik dat we lagere koersen op de borden gaan krijgen.”
Technisch analist Roelof Jan van den Akker van ING Financial Markets denkt evenwel dat de bodem is gezet en dat er ruimte is voor een stevige koersstijging. De opwaartse trend is nog altijd intact, volgens de modellen van Van den Akker, en dit betekent dat de AEX nog altijd naar de 700 punten kan.
Klik hier voor: bodem gezet en bull markt intact
De activiteit in de industrie van de eurozone is in februari minder hard gekrompen. Ook in Duitsland was dat het geval. Opvallend was dat in Nederland de industrie juist in een hoger tempo groeide.
Econoom Chris Williamson van IHS Markit zag ondanks de dalingen en de uitbraak van het coronavirus toch “bemoedigende signalen” dat de neerwaartse druk afneemt. Wel is het nog afwachten wat de impact van coronavirus zal zijn, vooral op de toeleveringsketens.
Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 2,0 procent tot 45,66 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1076. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1063 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1038 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 4,5 procent. Vorige week daalde het fonds bijna met een kwart.
Ook Shell liet een mooi herstel zien met 2,4 procent koerswinst. ASML, een ander zwaargewicht in de index, mocht 1,5 procent bijschrijven.
Randstad en Unibail-Rodamco-Westfield waren onder in de lijst te vinden met verliezen van respectievelijk 2,4 en 3,0 procent.
In de AMX voerde WDP de boventoon met een plus van 3,5 procent. Fugo deed het ook goed met 2,8 procent koerswinst. Een week eerder daalde de bodemonderzoeker nog met 29 procent.
Just Eat Takeaway.com is een arbitrageprocedure gestart bij de Internationale kamer van koophandel tegen Delivery Hero, omdat het Duitse bedrijf zich niet zou houden aan een standstill-afspraak tussen beide bedrijven. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.
AirFrance-KLM profiteerde vandaag niet van het verbeterde sentiment op de beurs. Het aandeel werd 6,0 procent minder waard. Flow Traders, dat vorige week tegen de trend in steeg, daalde maandag 1,4 procent.
Onder de kleinere fondsen waren Kiadis Pharma en Vivoryon de best presterende aandelen met 4,3 en 5,3 procent koerswinst.
Sif Holding mocht maandag 2,4 procent bijschrijven. Voorbeurs werd bekendgemaakt dat Sif en Kajima Corporation een contract hebben getekend voor de levering van 33 monopiles en 33 verbindingsstukken voor het Akita-Noshiro-windpark van 140 megawatt in Japan.
Het lokaal genoteerde Ctac en SnowWorld werden ruim 11 procent meer waard. Brill volgde met 8,9 procent.
Stern kende een zwakke ochtend met 3,7 procent koersverlies.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.