De hele wereld heeft zijn ogen strak gericht op het overheersende Covid-19 en de gevolgen die het heeft op de volksgezondheid. De bevolking blijft thuis en bedrijven sluiten de deuren. Europese overheden nemen drastische noodmaatregelen om de snelle verspreiding van het virus te remmen. Maar welke invloed heeft deze crisis nu op de Nederlandse beursmarkt? We kijken naar de gevolgen van de diepe koersval van de Amerikaanse beurs en waarom de Nederlandse effectenbeurs nu juist zo aantrekkelijk is voor investeringen.

Grootste val in 30 jaar

Vooral de Amerikaanse effectenbeurs is getroffen

Het coronavirus heeft ook op economisch vlak een enorme impact. Amerikaanse beurzen sloten met forse verliezen waardoor in New York zelfs werd besloten om de handelingen even stil te leggen omdat de verliezen te groot waren. De Dow Jones verloor bijna 13%; het grootste verlies dat deze Amerikaanse beursindex heeft gekend sinds de crash van 1987. Maar ook Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zijn rente verlaagd naar bijna 0 procent, een percentage dat het eerder bereikte tijdens de financiële crisis van 2008. De Amerikaanse markt heeft dus al een aantal enorme klappen gehad ten gevolge van het virus en de stimulerende maatregelen van de overheden.

Cijfers langzaamaan weer in het groen

De laatste berichten zijn echter dat deze maatregelen toch lijken te werken nu het coronavirus lijkt te stabiliseren. In de westerse landen waar een grote uitbraak was, zien we dat de groei van het virus afvlakt. En hoewel er nog geen vaccin is en het virus best nog eens kan opsteken, lijken beleggers toch even gerustgesteld. Wall Street begint weer groene cijfers te laten zien met de S&P die met 7,03% steeg en ook de Nasdaq Composite deed het met een winst van 7,33% goed.

Ook Europa volgt

Niet alleen de Amerikaanse beurzen beginnen langzaam maar zeker weer sterke starten te maken. De Japanse en Chinese markten die ook een enorme negatieve impact zagen, krijgen weer winsten te zien van 2%. De Europese markt hersteld zich nu al een tijdje langer, en kruipt ook in de groene cijfers.

Nederland toch in een diepe recessie

Het CPB voorspelt dat Nederland in een recessie terecht zal komen

Ondanks alles zal de coronavirus Nederland ongetwijfeld in een diepe recessie trekken volgens het CPB. Dit hangt af van de duur van de beperkingen en hoe diep de gevolgen hiervan gaan zijn. Het lichtste scenario is dat de beperkingen drie maanden aanhouden en de economie dit jaar krimpt met een percentage van 1,2 procent. De werkloosheid loopt licht op naar 4 procent. Het volgende jaar zal de economie dan weer groeien.

De economie krijgt het zwaar als de beperkingen zes maanden of langer duren. De economie krimpt dan tot wel 7,7 procent, terwijl werkloosheid oploopt naar 8 procent. Dit komt neer op een verlies van 60 miljard euro. Het jaar hierop wordt dan een licht herstel verwacht.

Het slechtste scenario is dat de beperkingen een jaar blijven aanhouden. Het gevolg hiervan is dat de economie dit jaar en volgend jaar krimpt. Ook stijgt werkeloosheid naar meer dan 9 procent.

Hoewel de coronavirus dus hoofdzakelijk een gezondheidscrisis is, heeft het een diepe impact op de economie.

Hoe investeerbaar is de Nederlandse beurs?

Euronext Amsterdam, het voormalige Amsterdam Stock Exchange, is de enige effectenbeurs van Nederland. Het werd opgericht in 1602 en wordt daarom geschouwd als de oudste beurs ter wereld. De Nederlandse beurs heeft een aantal stoten gehad. Natuurlijk heeft de coronavirus de grootste klap uitgestoten, maar ook Brexit heeft de beurs niet onaangetast gelaten.

De beursmarkten zijn niet voorspelbaar en vooral in de huidige situatie is het belangrijk om voorzichtig te zijn met beleggingen. De afgelopen tijd gingen de aandelenmarkten als een gek omhoog, maar de coronavirus en een economische recessie laten maar weer zien dat het ook zo weer in elkaar kan zakken. De aandelen kunnen op het moment goedkoop zijn, maar ze kunnen zelfs nog meer dalen in de toekomst.

Toch blijft Euronext Amsterdam een van de meest investeerbare markten. Met een rijke handelsgeschiedenis en innovatie die nooit stilstaat, blijft de Euronext Amsterdam Exchange een belangrijk onderdeel van de financiële en wereldwijde financiële industrie. De politiek is stabiel, het personeel is hoogopgeleid en bovendien ligt het op een strategische locatie binnen de Europese Unie. Daarom blijft Amsterdam een sterke kandidaat voor iedereen die een voet tussen de deur wil krijgen in Europese markten en kapitaal.

Foto: Pixabay