(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel hoger.

De AEX index steeg 1,0 procent tot 496,05 punten, terwijl de AMX 1,7 procent steeg en de Smallcaps gemiddeld 0,6 procent wonnen.

“Het blijft een verhaal van Jantje lacht, Jantje huilt”, zei Fred van Dijck van Bustelberg Effectenkantoor. “De ene dag kijken beleggers naar de zeer sombere vooruitzichten voor de Europese economie, en de andere dag kijkt men naar de voorzichtige stappen die landen nemen om de extreme maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen.”

Landen als Duitsland, Denemarken en Oostenrijk maken daar voorzichtige plannen voor. In het Verenigd Koninkrijk zegt men dat de piek voorbij is en in de VS zou de piek dichtbij zijn. Belangrijk is ook dat de Duitse auto-industrie weer wordt opgestart, meende Van Dijck.

Halfgeleiderbedrijven zoals ASML, ASMI en Besi waren in trek, nadat sectorgenoot TSMC een winstverdubbeling meldde. “Dat bedrijf is ongeveer de hofleverancier van chips aan Apple en laat zien dat de sector goed bestand is tegen de coronacrisis”, aldus Van Dijck. Ook waren er vandaag een paar positieve analistenrapporten na de kwartaalupdate van ASML op woensdag.

Ook de future voor de dividendstroom van aandelen trekt aan, wat een hoopgevend signaal is.  “We zijn er nog niet, maar beleggers zien het vandaag wat zonniger in”, vatte Van Dijck samen.

Op macro-economisch gebied werd bevestigd dat de consumentenprijzen in Duitsland in maart met 1,4 procent zijn gestegen, tegen 1,7 procent in de voorgaande maanden.
 
Vanmiddag worden in Amerika de wekelijkse steunvragen bekend gemaakt. Dit cijfer, dat voorheen meestal voor kennisgeving werd aangenomen, onderstreept nu de ongekende economische impact van het coronavirus.

Vorige week kwamen er 6,6 miljoen werklozen bij op de los gereguleerde Amerikaanse arbeidsmarkt. In de afgelopen 3 weken kwam het aantal zelfs uit op maar liefst 16 miljoen, of circa 10 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

De olieprijs herstelde licht. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 2,0 procent tot 20,27 dollar, terwijl een juni-future Brent 2,1 procent duurder werd  op 28,30 dollar.  

De olieprijs bereikte woensdag het laagste niveau in 18 jaar tijd, nadat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) een lagere vraag voorspelde. De op zondag gesloten oliedeal door OPEC+ wist beleggers niet te overtuigen.

De euro/dollar noteerde op 1,0864. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond 1,0914 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASMI met een koerswinst van 9 procent.

Ook sectorgenoot ASML won 5 procent, nadat TSMC uit Taiwan een winstverdubbeling meldde. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor ASML van 300 naar 305 euro en UBS ging van 295,00 naar 300,00 euro.

De defensieve voedingswaarden Ahold Delhaize en Unilever noteerden verliezen tot ruim 1 procent.

Olieconcern Royal Dutch Shell was de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent.

Galapagos gaat samenwerken met het Poolse bedrijf Ryvu Therapeutics, voor het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe moleculen. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Randstad kreeg een adviesverhoging van KBC Securities, van Houden naar Accumuleren, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 48 naar 38 euro, in aanloop naar de kwartaalcijfers. Het aandeel werd een half procent duurder. 

In de AMX ging Besi, een toeleverancier van de halfgeleidersector, aan kop met een winst van 10,5 procent.

NSI trok zijn dividend- en winstverwachting voor 2020 in, in afwachting van hoe het lopende “grootschalige experiment met thuiswerken” zal uitpakken voor het gebruik en de inrichting van kantoren. NSI zal in mei conform planning wel het slotdividend over 2019 van 1,12 euro per aandeel uitkeren. NSI daalde 1 procent.

Vopak kreeg een koopadvies van ING. De lage waardering is niet gerechtvaardigd, meende analist Qurijn Mulder. Het aandeel leverde toch 0,5 procent in.

Fugro en SBM Offshore gingen lager. Grote olieconcerns moeten hun investeringen hard omlaag brengen want veel projecten zijn niet rendabel bij deze lage olieprijzen. Dat is slecht voor oliedienstverleners als Fugro en SBM.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 15 procent. Het bedrijf startte een onderzoekssamenwerking met het Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology en kocht ook gerelateerde patenten van het instituut.

Euronext steeg nipt. Credit Suisse verlaagde het koersdoel van 84,80 euro naar 82,00 euro, maar handhaafde het koopadvies.

RoodMicrotec daalde 3 procent, nadat er in het eerste kwartaal een omzetdaling van 4 procent was en de outlook voor heel 2020 werd ingetrokken.

Neways leverde 4,5 procent in na publicatie van kwartaalcijfers. Het bedrijf maakte minder omzet door de problemen in de automotive-industrie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.