(ABM FN) De Amerikaanse beurzen wisten maandag een deel van de verliezen van eerder op de dag in te lopen, maar koersten nog wel lager. De S&P 500 verloor 0,8 procent, terwijl de Dow Jones-index 1,3 procent inleverde. Techbeurs Nasdaq daalde fractioneel.
“De Amerikaanse beurzen staan vandaag in het rood, waarbij de flinke verliezen op de oliemarkten de beurzen weinig goeds deden, maar de S&P 500 wist een deel van de verliezen in te lopen”, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.
“Beleggers zijn nog steeds hoopvol dat sommige Amerikaanse staten naar manieren zullen kijken om de restricties tegen een verdere verspreiding van het coronavirus in de komende weken af te bouwen”, aldus Madden. “Daarbovenop boeken Amerikaanse beleidsmakers vooruitgang in een omvangrijk noodpakket voor middelgrote en kleine bedrijven.”
Vrijdag sloot Wall Street nog hoger, met beleggers die hoopvol waren over een mogelijke remedie tegen het coronavirus en het versoepelen van lockdown-maatregelen in de Verenigde Staten zodat de economie weer snel op gang kan komen.
Deze week barst het cijferseizoen echt los. Onder meer IBM, Coca-Cola, Netflix, Boeing, Texas Instruments, Intel en American Express openen de boeken.
Beleggers zullen volgens marktstrateeg Tai Hui van J.P. Morgan Asset Management vooral letten op de outlook voor 2020 die bedrijven afgeven en hoe snel ze denken te herstellen van de coronacrisis.
Volgens de marktkenner is de consensus van een gemiddelde winstdaling van 9 procent over heel 2020 voor bedrijven in de S&P 500 echter veel te optimistisch.
“Daarvoor is een zeer robuust herstel nodig in de tweede jaarhelft. Maar wij rekenen erop dat het herstel langer nodig heeft en niet zo stevig zal zijn”, aldus Hui.
Macro-economisch is het maandag relatief rustig. Vanmiddag verscheen de Chicago Fed activiteitsindex. Die bleek fors gedaald. De index daalde van 0,06 in februari naar 4,19 negatief in maart.
De euro/dollar handelde licht lager op 1,0869. Olie werd maandag weer fors goedkoper. Een vat WTI-olie met levering in mei verhandelde zo’n 87 procent lager op 2,31 dollar.
Econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees erop dat de mei-future voor het oliecontract op de New York Mercantile Exchange maandag expireert. De juni-future die vanaf dinsdag geldt, verhandelt 11,5 procent lager op 22,16 dollar.
Bedrijfsnieuws
Oliefondsen stonden onder druk door de kelderende olieprijs. Chevron en Exxon Mobil verloren 2 tot 3 procent.
Halliburton heeft in het eerste kwartaal van 2020 de resultaten onder druk zien staan als gevolg van het coronavirus en de dalende olieprijs, maar presteerde wel beter dan verwacht. Aangepast bedroeg de nettowinst over het eerste kwartaal van 2020 0,31 dollar per aandeel. De consensus samengesteld door FactSet mikte op 0,25 dollar. Het aandeel steeg 4,1 procent.
DuPont trekt de outlook voor heel 2020 in vanwege de onzekerheid in een aantal eindmarkten over de impact van de coronacrisis. In het eerste kwartaal presteerde het chemieconcern volgens eigen zeggen wel beter dan eerder verwacht, met een geschatte winst per aandeel van 0,82 tot 0,84 dollar. Dat is beter dan de verwachting die DuPont bij de jaarcijfers in januari uitsprak, toen van 0,72 tot 0,74 dollar per aandeel. Verder versterkt DuPont zijn liquiditeit middels een kredietfaciliteit van 1 miljard dollar. Het aandeel steeg 4,8 procent.
Maandag nabeurs opent IBM de boeken. Door FactSet geraadpleegde analisten voorspellen voor het eerste kwartaal een omzet van 17,8 miljard dollar, tegen 18,18 miljard dollar een jaar geleden. Qua winst per aandeel rekenen de analisten op 1,82 dollar, van 2,25 dollar in het eerste kwartaal van 2019. IBM noteerde 1,7 procent hoger .
Aandelen United Airlines daalden bijna 4,0 procent in waarde. De luchtvaartmaatschappij rapporteerde op voorlopige basis een veel sterker dan verwacht verlies in het eerste kwartaal, van 2,1 miljard dollar. Analisten raamden het verlies op 623 miljoen dollar. Verder denkt United Airlines tot 4,5 miljard dollar te moeten lenen via de steunmaatregelen die de Amerikaanse overheid heeft aangekondigd.
Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.