(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag lager, mede door een koersdaling van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell na cijfers en met name een historische dividendverlaging. Rond de klok van half twaalf verloor de AEX 0,5 procent op 524,53 punten. 

De beurzen deden Europabreed een stapje terug, na sterke winsten in de afgelopen dagen vanwege het optimisme over de ontwikkeling van behandelingen tegen het coronavirus en maatregelen door centrale banken om de impact van de crisis op de economie te beperken. 

Hoewel de Aziatische beurzen vanochtend overwegend stegen, verloren de AEX en omringende beurzen aan waarde. De Amerikaanse futures staan nog wel hoger. 

Voor beleggers in Azië en Europa was vanochtend de eerste kans om te reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond. Conform verwachting handhaafde de centrale bank het monetaire beleid, maar benadrukte in een toelichting dat het alle beschikbare instrumenten kan en indien nodig zal inzetten “om de Amerikaanse economie te ondersteunen in deze uitdagende tijd.”

Voorzitter Jerome Powell zei in zijn persconferentie bovendien dat wanneer de coronacrisis voorbij is, de Fed geen haast zal maken met het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen of het verhogen van de rente.

“We zullen wachten tot we er genoeg vertrouwen in hebben dat de economie goed op weg is naar herstel”, aldus Powell. Hoe snel de Amerikaanse economie herstelt, hangt af van hoe de virusuitbraak zich ontwikkelt, volgens de centraal bankier.

Ook de Europese Centrale Bank zal vandaag vermoedelijk geen grote veranderingen doorvoeren in het beleid. Beleggers zullen wel benieuwd zijn naar de toelichting door voorzitter Christine Lagarde. 

De Europese economie staat inmiddels flink onder druk vanwege de coronacrisis. Vanochtend werd bekend dat de Franse economie met maar liefst 5,8 procent terugliep in het eerste kwartaal en die van Spanje met 5,2 procent. In de gehele eurozone bedroeg de krimp bijna vier procent. 

Onderliggend bleef het sentiment redelijk positief op de beurzen, na positieve testresultaten van Gilead Sciences met een middel tegen het coronavirus en ook na cijfers van Microsoft en Facebook woensdagavond. Beide aandelen staan voorbeurs procenten hoger. Na het slot op Wall Street vanavond komen Apple en Amazon nog met cijfers.

Verder zal de aandacht uitgaan naar cijfers over de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten. Deze zullen vermoedelijk met 3,5 miljoen zijn gestegen tot 30 miljoen sinds de lockdown-maatregelen van kracht waren. 

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,0879. De olieprijzen zaten daarnaast vanochtend fors in de lift met een stijging van 14 procent naar 17,19 dollar voor een vat Amerikaanse olie.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Royal Dutch Shell met 5,4 procent de grootste daler na de vrijgave van kwartaalcijfers. Het energiebedrijf kondigde ook aan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de kwartaaldividenduitkering te verlagen, van 0,47 dollar per aandeel naar 0,16 dollar. Voorafgaand aan de kwartaalcijfers vandaag mikten de analisten voor 2020 op een dividend van 1,78 dollar per aandeel en op 0,45 dollar voor het eerste kwartaal. ING sprak van een historische verlaging. Eerder al werd door Shell besloten om de inkoop van eigen aandelen te staken en de investeringen terug te brengen. De winst van Shell daalde in het afgelopen kwartaal, maar minder sterk dan voorzien. Jefferies sprak van een “aardig kwartaal”.

Cijfers van KPN werden daarentegen positief ontvangen. KPN overtrof in het eerste kwartaal van 2020 de verwachtingen van analisten en handhaafde ondanks de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis de outlook voor 2020. Het telecomaandeel won 3,9 procent. Wel kan de outlook voor 2020 in gevaar komen door de coronacrisis, zo waarschuwde ING. 

Unibail-Rodamco-Westfield won 3,6 procent na een kwartaalupdate. Volgens Berenberg begon het vastgoedfonds het jaar goed, maar gooide de corona-uitbraak roet in het eten. Berenberg benadrukte dat Unibail in april tot nu toe slechts 20 procent van de maandhuren wist te innen. Het bedrijf wil kleinere huurders bijstaan nu hun winkels veelal op last van de overheid gesloten zijn.

In de AMX gaven Corbion, Besi en Fugro cijfers vrij. Corbion schoot 14,3 procent omhoog en Besi won 8,2 procent. Analisten waren te spreken over de resultaten van deze bedrijven. Fugro steeg met 0,6 procent. De bodemonderzoeker wordt hard geraakt door de coronacrisis en de lagere olieprijzen.

Pharming won 7,9 procent. Het biotechfonds kreeg van de Europese Commissie formele goedkeuring voor de behandeling met Ruconest van acute erfelijke angio-oedeem-aanvallen bij kinderen.

In de AScX leverde Brunel na cijfers 0,5 procent in, maar won Lucas Bols 0,5 procent, ondanks dat het slotdividend werd geschrapt.

Het lokaal genoteerde Ctac leverde 5,7 procent in na cijfers. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.