(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt vrijdag op koers voor een rood slot. De S&P 500 daalt 3,1 procent met nog een paar uur handel te gaan. De Dow Jones index verliest 2,6 procent en de Nasdaq zelfs 3,6 procent.

Volgens marktstrateeg Adam Cole van RBC Capital Markets wegen twee factoren vrijdag op het sentiment: Apple en Amazon die teleurstellen met de cijfers en de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China en de kans op aanvullende handelstarieven. De Amerikaanse president Donald Trump overweegt de sancties om Beijing aan te pakken voor de manier waarop het omgaat met de corona-pandemie.

Op macro-economisch vlak was er vanmiddag aandacht voor inkoopdata van Markit en ISM. In beide gevallen werd in april een krimp geregistreerd, hoewel de inkoopmanagersindex van ISM iets minder slecht was dan verwacht, op een niveau van 41,5. De inkoopmanagersindex van Markit daalde vorige maand tot 36,1.

Econoom Chris Williamson van Markit benadrukte de enorme impact van de coronacrisis op de Amerikaanse maakindustrie en de hoop dat de vertraging in het aantal besmettingen betekent dat de economische krimp ook snel zijn bodem bereikt.

“Maar de balans tussen het risico op een tweede golf van besmettingen en het heropenen van de economie is een van de grootste uitdagingen voor centraal bankiers en beleidsmakers in de recente geschiedenis”, volgens de econoom.

De olieprijs stijgt vrijdag 4 procent. De euro/dollar verhandelt op 1,0987.

Bedrijfsnieuws

Exxon Mobil schreef in het eerste kwartaal voor het eerst in 30 jaar een kwartaalverlies. Per aandeel leed Exxon een verlies van 0,14 dollar. De vooraf door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een winst van 0,01 dollar per aandeel. Exxon verliest vrijdag ruim 5 procent aan waarde.

Sectorgenoot Chevron bleef wel in het zwart maar zag de omzet afnemen en schroeft de kapitaaluitgaven in 2020 verder terug. Chevron levert 1,4 procent in.

Apple verkocht afgelopen kwartaal minder iPhones vanwege de coronacrisis maar wel meer dan verwacht. Verder waren de winst- en omzetcijfers in het algemeen ook boven verwachting. Het aandeel daalt toch 1,7 procent omdat Apple geen concrete outlook gaf.

Amazon behaalde afgelopen kwartaal een hogere omzet maar de winst viel tegen. Bovendien sluit de webwinkelreus een operationeel verlies in het huidige tweede kwartaal niet uit vanwege de miljardeninvesteringen in de leveringsketen als gevolg van de coronapandemie. Het aandeel daalt 8 procent.

Gilead zag de R&D-kosten afgelopen kwartaal oplopen vanwege de investeringen in zijn potentiële coronabehandeling remdesivir. Het biotechconcern denkt eind dit jaar een miljoen remdesivirkuren beschikbaar te hebben. De winst en omzet waren in het eerste kwartaal boven verwachting. Het aandeel verliest 7 procent.

Visa behaalde afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet maar zag de betaalvolumes richting het eind van de verslagperiode wel terugvallen vanwege de coronacrisis. Het aandeel daalt 1,4 procent.

United Airlines dook afgelopen kwartaal in de rode cijfers maar het verlies was minder sterk dan verwacht. Toch daalt het aandeel vrijdag ruim 10 procent.

Clorox wint 3,7 procent. De maker van schoonmaakproducten presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht vanwege de toegenomen vraag naar schoonmaakmiddelen.

Honeywell daalt 3,5 procent. Het industriële conglomeraat kende een gemengd eerste kwartaal, waarin de winst beter was dan verwacht maar de omzet tekort schoot.

AbbVie behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet en winst dan verwacht maar verlaagde desondanks de outlook voor 2020 licht. Het aandeel stijgt 0,7 procent.

Colgate-Palmolive behaalde afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet maar schrapte de outlook. Het aandeel levert 1,2 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.