(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen maandag rond het middaguur op een lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,9 procent in het rood.

De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over de herkomst en vervolgens de aanpak van het coronavirus door Beijing drukt maandag op het sentiment. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo zei zondag “enorm bewijs” te hebben gezien dat het coronavirus uit een laboratorium komt in het Chinese Wuhan.

Tijdens een interview zondagavond op Fox News suggereerde de Amerikaanse president Donald Trump dat China de kwestie probeert te verhullen omdat ze zich schamen. “Ik denk dat ze een verschrikkelijke fout hebben gemaakt en dit niet wilden toegeven”, zei hij.

“We zullen een duidelijk verslag doen over wat we denken dat er precies is gebeurd”, zei Trump. “Ik denk dat het heel overtuigend zal zijn”, voegde hij toe. 

“De laatste escalatie [tussen Beijing en Washington] was behoorlijk schadelijk voor de aandelenmarkten”, bracht macro-strateeg Sebastien Galey van Nordea Asset Management in herinnering, wijzend op de verkoopgolf medio 2019 op het hoogtepunt van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. “Een de-escalatieproces kan weken duren”, voegde hij toe.

Daarnaast worstelen de VS met de geleidelijke heropening van de economie. In meer dan 24 Amerikaanse staten treffen geselecteerde bedrijven voorbereidingen om de deuren weer te openen, terwijl lokale en federale ambtenaren worden geconfronteerd met een stijging van het aantal geïnfecteerden, hoewel in een lager tempo dan voorheen.

“Het is ook weer een belangrijke week voor de Amerikaanse markten met een reeks economische publicaties in het verschiet, en met het Amerikaanse banenrapport op vrijdag als hoogtepunt, waarbij een recorddaling van het aantal banen wordt voorzien in één enkele maand van mogelijk meer dan 20 miljoen”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten de inkoopmanagersindex van New York en de fabrieksorders in maart geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,0940. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0980 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0983 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 7,8 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
J.Crew heeft maandag om faillissementsbescherming gevraagd, vanwege de gevolgen van de corona-uitbraak.

Tesla noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger, na vrijdag 10,3 procent lager gesloten te zijn, nadat CEO Elon Musk vrijdag twitterde dat het aandeel te hoog staat.

Maandag is het qua bedrijfsresultaten rustig. Later deze week publiceren bedrijven als Sysco, Disney, General Motors, Office Depot, Fitbit, Paypal en GoPro met resultaten.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 2,8 procent lager op 2.830,71 punten. De Dow Jones index eindigde 2,6 procent in het rood op 23.723,69 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,2 procent tot 8.604,95 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.