(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger gesloten. De AEX steeg 2,7 procent naar 509,83 punten.

“Een heel mooie dag met een vriendelijke beurs, die velen gemist zullen hebben vanwege 5 mei”, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. “De belegger lijkt bereid over het tweede kwartaal heen te kijken.” En dat is wellicht ook wel verstandig want het lopende kwartaal wordt een heel beroerd kwartaal, verwacht Van Deijck.

Aanjager van de AEX was indexzwaargewicht Royal Dutch Shell vandaag.

Op een settlement van 20,39 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag al 3,1 procent duurder. Dinsdag kwam dar nog eens 17 procent bovenop. Brent werd 10,4 procent duurder op 30,03 dollar.

Heel veel oliebedrijven verlagen momenteel hun productie, “en dat is logisch”, volgens Van Deijck, want “wat heeft het voor zin om steeds meer olie op te pompen tegen steeds lagere prijzen?” 

De vermogensbeheerder verwacht vooral dat de grote oliebedrijven de crisis zullen overleven. Bedrijven die met een hoge kostprijs zitten, zoals Amerikaanse schaliebedrijven, of sterk afhankelijk zijn van externe financiering, die zullen sneuvelen, voorziet de kenner van Bustelberg Effectenkantoor.

En in combinatie met een voorzichtig herstel van de economie, nu de coronamaatregelen hier en daar weer versoepeld worden, zijn “ingrediënten voor een betere olieprijs”, meent Van Deijck.

De euro/dollar daalde naar 1,0841, na een uitspraak van het Duitse hof over het kwantitatieve verruimingsprogramma van de Europese Centrale Bank.

“Er zijn verschillende manieren om een uitspraak te lezen die in sommige van de ingebrachte klachten meegaat”, zei analist Carsten Brzeski van ING.

De ECB, zo stelde de analist, heeft zijn mandaat overtreden en te weinig oog gehad voor de negatieve effecten van zijn monetaire beleidsbeslissingen.

Maar QE, zoals het opkoopprogramma bekend staat, heeft het verbod op monetaire financiering van regeringen niet geschonden.

Overigens raakt de uitspraak van vandaag niet het Pandemic Emergency Purchase Program ter waarde van 750 miljard euro van de ECB.

Mogelijk dat hierover nog wel klachten komen, maar gezien de economische crisis van dit moment denkt Brzeski dat op dit programma heel wat minder aan te merken valt dan op QE.

De echte problemen ontstaan pas als de ECB overgaat van acute noodhulp naar het ondersteunen van het economisch herstel. “Deze wisseling is nu gecompliceerd geworden”, aldus Brzeski.

De macro-economische cijfers vandaag waren, zoals verwacht, slecht. De Amerikaanse dienstensector krimpt hard en die in Verenigd Koninkrijk nog harder.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste aandelen hoger onder aanvoering van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. De olieprijs blijft oplopen en Shell zag de koers met 6,5 procent stijgen. Nu Shell recent zijn dividend verlaagde, is het aandeel meer cyclisch geworden, meent vermogensbeheerder Van Deijck, en dat betekent ook dat de aandelenkoers meer met de olieprijs mee zal bewegen. 

Ook Unibail-Rodamco-Westfield had een goede dag en steeg zelfs 6,7 procent, terwijl Galapagos 5,8 procent duurder werd.

Randstad was de grootste daler met een verlies van 0,6 procent. Sectorgenoot Adecco meldde over afgelopen kwartaal een flinke daling van omzet en winst. De omzetkrimp in april was evenwel nog heftiger, aldus de uitzender.

Aegon dreigde ook in te leveren, maar sloot uiteindelijk een half procent hoger. UBS herhaalde het verkoopadvies voor Aegon en noemde NN en ASR favoriet. Die laatste werd ook op de kooplijst van UBS gezet.

In de AMX was Pharming Group koploper met een koerswinst van 5,7 procent. Eurocommercial Properties steeg 5,1 procent.

De oliedienstverleners hadden ook een goede dag. Fugro werd 3,1 procent duurder en SBM Offshore 2,6 procent.

De grootste dalers in de Midkap waren PostNL en Intertrust met verliezen van 2,8 en 2,0 procent.

In de AScX won Alfen, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, 10 procent. Kendrion steeg 4,7 procent. De specialist in elektromagneten zag in het eerste kwartaal van 2020 de omzet licht oplopen met een stabiele nettowinst op een genormaliseerde basis. Volgens ING waren de winstcijfers onderliggend beter dan verwacht. 

Acomo was met een verlies van 2,6 procent de grootste daler, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend.

Lokaal vielen DPA en Ease2pay op met koerswinsten van 10,8 en 8,0 procent. IEX Group ging zelfs 26 procent hoger. Er gingen echter maar een paar honderd aandelen IEX om.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij de slotgong in Amsterdam circa 1,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.