(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het rood. 
 
Daarmee lijken de beurzen wat op adem te komen na de sterke rally op dinsdag. Toen eindigde de hoofdgraadmeter nog 2,7 procent in het groen op 509,83 punten. 
  
Beleggers wegen de mogelijke effecten van het terugschroeven van lockdown-maatregelen in diverse landen, terwijl de spanningen tussen China en de Verenigde Staten oplopen. De landen liggen met elkaar overhoop over de verantwoordelijkheid voor de coronacrisis.

Volgens Caroline Yu Maurer van BNP Paribas Asset Management laat de Chinese consumptie inmiddels tekenen van herstel zien. Beleggers richten beleggers zich nu volledig op de snelheid en omvang van het herstel in de Verenigde Staten en Europa. Cliff Tan van MUFG Bank waarschuwde dat het aantal infecties weer kan toenemen zodra de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd, maar dat dit effect nog onvoldoende is ingeprijsd op de beurzen.

Tank stelde dat het door de steun van centrale banken onwaarschijnlijk is dat de aandelenmarkten weer helemaal zullen terugvallen tot de dieptepunten in maart, maar dat hij niet uitsluit dat er opnieuw een flinke stap terug kan worden gedaan.

Op basis van de futures vanochtend, zal Wall Street vanmiddag vlak openen, nadat dinsdag een flink deel van de winsten rond het einde van de beurshandel toch weer werd ingeleverd. De afname van het momentum viel deels toe te schrijven aan opmerkingen van vicevoorzitter Richard Clarida van de Federal Reserve. Clarida verwacht dat de Amerikaanse economie pas in de tweede helft van het jaar een herstel kan inzetten.

“We ondervinden momenteel de grootste terugval in activiteiten en een sprong in werkloosheid die we ooit hebben gezien, vanwege de coronacrisis”, zo stelde Clarida in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC. “Dit is geen gewone recessie. De terugval zal zeer, zeer scherp zijn in het tweede kwartaal. Maar een herstel kan in de tweede helft van het jaar plaatsvinden”, aldus de vicevoorzitter.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, waarbij de beurs in Tokio nog altijd gesloten is.

De juni-future voor een vat West Texas Intermediate sloot dinsdag 20,5 procent, ofwel 4,17 dollar, hoger op 24,56 dollar op de New York Mercantile Exchange. De olieprijs zette de opwaartse trend dinsdag voort nu economieën die zwaar zijn getroffen door de coronaviruspandemie de daarmee samenhangende lockdown-maatregelen langzaam versoepelen, terwijl productiebeperkingen tevens effect beginnen te sorteren.

De euro/dollar noteerde op 1,0837. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0845 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0841 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse fabrieksorders in maart met maar liefst 15,6 procent terugliepen. Er werd een terugval van 10 procent voorzien.

Bedrijfsnieuws

Wolters Kluwer trok woensdag de outlook voor 2020 in. Wolters Kluwer handhaafde wel het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 350 miljoen euro.
 
Alfen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw een flinke omzetgroei gerealiseerd, terwijl ook de winstgevendheid fors aantrok. Alfen noemde het orderboek vooralsnog “aardig sterk”, waarbij er geen orders door klanten werden geannuleerd. De productie- en toevoerlijnen blijven daarbij goed functioneren, aldus Alfen.

Aperam heeft in het eerste kwartaal van 2020 de winst conform verwachting onder druk zien staan, maar wist de omzet op peil te houden, hetgeen in het lopende kwartaal niet zal lukken. Voor het lopende tweede kwartaal verwacht Aperam een afname van de aangepaste EBITDA op kwartaalbasis als gevolg van lagere volumes. Die volumes kunnen mogelijk met 25 procent terugvallen, zo waarschuwde de fabrikant.

AMG Advanced Metallurgical Group is in het eerste kwartaal in de rode cijfers gedoken als gevolg van een lagere omzet. De omzet van AMG daalde op jaarbasis van 346,5 miljoen naar 278,3 miljoen dollar en de EBITDA liep terug van 50,4 naar 22,3 miljoen dollar. Onder de streep restte een verlies van 13,6 miljoen dollar. Een jaar eerder was dit juist nog een nettowinst van 14,8 miljoen dollar.

Het samenwerkingsverband van Arcadis, Antea Group, Bureau Waardenburg en HKV Lijn in Water werken de komende vier jaar aan plannen voor verbetering van de ecologische waterkwaliteit van de rivieren Waal, IJssel en Nederrijn/Lek in de planstudie Kaderrichtlijn Water Oost-Nederland. De opdracht voor de planfase komt van Rijkswaterstaat en heeft een waarde van ongeveer 20 miljoen euro, met na vier jaar nog eens de optie tot verlenging met één jaar.

Hunter Douglas heeft in de eerst drie maanden van 2020 de winst zien stijgen, ondanks een lagere omzet, en waarschuwde voor flinke tegenwind voor de rest van het jaar. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg dinsdag 0,9 procent tot 2.868,44 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 23.883,09 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent hoger op 8.809,12 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.