(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een lagere opening, nada Wall Street maandag na een sterke spurt in positief terrein voor dit jaar belandde.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor de openingsbel tot 1,0 procent in het rood.

Ook de Europese beurzen stonden dinsdag ruim een procent lager.

Een maatstaf voor turbulentie op de Amerikaanse aandelenmarkt, de volatiliteitsindex VIX van de Cboe, stond ook op het hoogste niveau in een week tijd.  

“Na een rally zoals we gisteren zagen, is de verleiding groot om winst te nemen”, zei Luca Paolini van Pictet Asset Management. “Het is geen schande om je positie te neutraliseren en een pauze in te lassen. De vooruitzichten voor de mondiale economie zijn zeer, zeer uitdagend.”

De Verenigde Staten zitten sinds februari officieel in een recessie, meldde het nationale economische onderzoeksbureau NBER, na een periode van expansie van 128 maanden. Deze recessie “zou korter kunnen duren dan eerdere periodes van krimp”, stelde het instituut.

De Federal Reserve kondigde maandag aan de voorwaarden te verruimen voor zijn leningenprogramma voor kleine en middelgrote bedrijven. Dit kan worden opgevat al een signaal dat de Fed ongerust blijft over de vooruitzichten voor Amerikaanse bedrijven. Het programma is al drie keer bijgesteld, om te voorkomen dat het onvoldoende resultaten oplevert.

Uit cijfers van NFIB bleek het vertrouwen van ondernemers in het Amerikaanse mkb in mei weer gestegen.

Intussen is het de vraag of de versoepeling van de maatregelen om het coronavirus in bedwang te houden, gaat leiden tot een tweede golf van besmettingen. In twaalf staten in de VS waren er afgelopen week meer bevestigde gevallen dan een week eerder, meldde The Wall Street Journal.

In Europa gingen de beurzen omlaag, nadat de export uit Duitsland in april bleek te zijn gekelderd, in de sterkste daling sinds 1990.

De olieprijs daalde. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent tot 37,70 dollar, terwijl een augustus-future Brent 1,5 procent goedkoper werd op 40,20 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1298. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1300 op de borden.
 

Bedrijfsnieuws

Apple zal later deze maand bekend maken dat het voortaan in zijn Mac computers eigen halfgeleiders wil gaan gebruiken en niet meer die van Intel. Dit schreef persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen. Apple lijkt 0,5 procent lager te openen en Intel ruim een procent.

Macy’s stond voorbeurs 6 procent hoger, ondanks dat het bedrijf voor het eerst rode cijfers bekendmaakte, met een aangepast verlies per aandeel van 2,03 dollar, tegen 0,44 dollar winst een jaar eerder.  

Ook het aandeel Tiffany staat voorbeurs op winst, na een aanvankelijk negatieve koersbeweging omdat de resultaten slechter leken dan voorzien. De Amerikaanse juweliersketen zag de omzet met 45 procent afnemen.

Diverse fabrikanten van consumptie-artikelen, van Adidas tot Estée Lauder, staan onder druk om meer te doen om racisme aan de kaak te stellen en diversiteit te promoten. Na de dood van George Floyd door politiegeweld dringt het sociale activisme dieper door op de werkvloer.

Verschillende zwarte medewerkers bij Adidas in de VS klagen over ongelijkheid in de bedrijfscultuur van het Duitse bedrijf, nadat Adidas zich op social media uitsprak tegen racisme. Ook bij cosmeticabedrijven en mediabedrijven weerklonken zulke sentimenten.

Aandelen van vliegtuigbouwer Boeing zijn sinds het begin van deze maand omhoog geschoten met 58 procent, dankzij hernieuwd optimisme bij beleggers over de terugkeer van luchtvaart nu de economie van de Verenigde Staten weer wordt vrijgegeven na de ‘lockdown’ vanwege het coronavirus. Boeing stond voorbeurs 3 procent lager.
 
Bank of America heeft de omzetdoelen verlaagd voor financiële adviseurs bij de zakelijke tak Merrill Lynch, die moeite hebben om meer inkomsten te genereren sinds de coronacrisis. De bank erkent daarmee de langdurige impact van de pandemie bij het onderdeel dat vermogende klanten adviseert. De bank stond voorbeurs 3 procent lager.
 
Slotstanden
 
Wall Street sloot maandag hoger. De S&P 500 index won 1,2 procent op 3.232,39 punten, terwijl de Dow Jones index 1,7 procent steeg op 27.572,44 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 1,1 procent bij op 9.924,74 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.