(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend nipt hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 562,21 punten.

“Na de sterke stijging van de aandelenmarkten van de afgelopen maanden lijken deze wat tot rust te komen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Dat lijkt ons niet meer dan terecht, nu aandelenwaarderingen zo zijn opgelopen en een ‘V-vormig’, dus snel en volledig herstel, inmiddels is ingeprijsd in de koersen.” 

De Amsterdamse aandelenmarkten vonden na twee verliesdagen weer de weg wat omhoog, waarbij beleggers vooral wachten op een update van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve en de economische verwachtingen van de Amerikaanse centrale bank. 

“De perceptie blijft bestaan dat aandelen alleen maar omhoog kunnen, gezien de steun die door centrale banken wordt gegeven, naast de verschillende overheidsmaatregelen die worden genomen, waarbij alle ogen vandaag uitgaan naar de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. 

Om acht uur vanavond wordt het rentebesluit verwacht, gevolgd door een persconferentie door Powell. De centrale bank, die met ongekende steunpakketten kwam om de coronacrisis het hoofd te bieden, zal naar verwachting geen nieuwe maatregelen aankondigen en zal ook niet afwijken van zijn “dovish” houding. Wel komt de Fed met nieuwe ramingen voor de Amerikaanse economie. 

Vanochtend waarschuwde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling nog voor de gevolgen van de coronacrisis, helemaal als er een tweede besmettingsgolf komt. In het laatste rapport van de organisatie, verwacht de OESO dat de mondiale economie met zes procent kan krimpen, mits een tweede besmettingsgolf uitblijft. Een krimp van dergelijke omvang zou twee keer zo groot zijn als de daling die in april nog door het IMF werd voorzien. Komt er wel een tweede besmettingsgolf, dan kan de mondiale economie zelfs met 7,6 procent krimpen, zo waarschuwde de OESO.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Franse industriële productie in april weer flink is gedaald. De productie daalde in april met 20,1 procent op maandbasis. Een maand eerder daalde de productie al met 16,2 procent. De verwachting van economen lag op een afname met 18,6 procent in april. Op jaarbasis ging het om een krimp van 17,7 procent.

Chinese cijfers wezen bovendien op een verder afnemende inflatie en in Japan stonden de machine-orders stevig onder druk.

De olieprijs koerste vanochtend 2,0 procent lager. Analisten van Goldman Sachs waarschuwen dat de mondiale oliemarkt nog altijd voor flinke uitdagingen staat om het overschot aan olie te absorberen zodat de prijzen kunnen normaliseren.

“Met de nieuwste productiebeperking van de OPEC al ingeprijsd, verwachten we dat de olieprijzen de komende weken weer zullen dalen, met een voorspelling voor Brent van 35 dollar per vat”, aldus de Amerikaanse zakenbank. Een vat Brent werd dinsdagavond verhandeld op 41,06 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen 1,7 procent lager.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1365. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag werd de munt verhandeld ook op 1,1343.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen stegen Prosus en Adyen met respectievelijk 2,2 procent en 2,9 procent. Unibail-Rodamco-Westfield droeg de rode lantaarn met een min van 5,0 procent.  
e-therapeutics en Galapagos gaan samenwerken om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor idiopathische longfibrose, zo werd vanochtend bekend. Galapagos leverde 1,0 procent in.

Het aandeel Randstad daalde met 1,7 procent nadat Citi Research het koopadvies voor de uitzender introk, aldus handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. Met een koersdoel van 41,00 euro lijkt het aandeel inmiddels correct gewaardeerd volgens de taxaties van Citi.

In de AMX wonnen Besi en Boskalis 2,7 tot 1,1 procent. Air France-KLM verloor 5,3 procent.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 1,3 procent. ForFarmers leverde 6,2 procent in. Kempen & Co ziet op korte termijn geen aanjagers voor het aandeel ForFarmers en besloot woensdag om het aandeel van de kooplijst te halen.

Het lokaal genoteerde Kardan won 22,4 procent. Kardan Land China zal vervroegd een deel van een lening voor het Europark Dalian-project aflossen tussen juni en november 2020.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.