Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Covid-19 pandemie de wereldwijde economische groei dit jaar “sterk negatief” maken. Dit staat te lezen in een BBC-artikel.

Kristalina Georgieva, directrice van het IMF, zegt dat de wereld aan de vooravond staat van de ergste economische crisis sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. Hiernaast voorziet ze maar een gedeeltelijk herstel in 2021.

Wereldwijde lockdowns, ingevoerd om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, hebben veel bedrijven gedwongen om personeel te ontslaan. Verschillende bedrijven hebben ook voor langere tijd hun deuren moeten sluiten waardoor faillissementen zullen volgen.

Uit een studie van de Verenigde Naties, die vorige week verscheen, bleek dat de werkplek van 81% van de beroepsbevolking geheel of gedeeltelijk werd gesloten als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Opkomende markten en ontwikkelingslanden zullen het hardst getroffen worden. Om deze landen te ondersteunen zullen er honderden miljarden dollars aan buitenlandse hulp nodig zijn.

“Amper drie maanden geleden hadden we verwacht dat er, in 2020, een positieve inkomensgroei per hoofd van de bevolking zou zijn in meer dan 160 landen van onze lidstaten”, aldus Georgieva.“Vandaag zijn deze verwachtingen volledig omgedraaid. We voorspellen in meer dan 170 landen een negatieve inkomensgroei per hoofd van de bevolking.”

“In feite verwachten we de ergste economische gevolgen sinds de Grote Depressie”, besluit Georgieva.