(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag diep in het rood geëeindigd. De S&P 500 daalde 5,9 procent op een slot van 3.002,10 punten. De Dow Jones index verloor zelfs 6,9 procent tot 25.128,17 punten, waarmee het de slechtste dag beleefde sinds maart en de Nasdaq ging 5,3 procent lager op 9.492,73 punten.

Net als op de beurzen elders was het sentiment ook in New York negatief, nadat de Federal Reserve woensdagavond een pessimistisch beeld schetste over de economische vooruitzichten op de korte- en middellange termijn.

“De gezondheidscrisis die voortduurt zal zwaar wegen op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie op de korte termijn, en dit betekent aanzienlijke risico’s voor de economische vooruitzichten op de middellange termijn”, zei de Fed bij het bekendmaken van zijn rentebesluit, dat verder geen echte verrassingen had. 

Het belangrijkste rentetarief bleef staan op 0,00 tot 0,25 procent. De centrale bank zei ook dat de rente nog minimaal twee jaar op de nulgrens blijft staan.

“Het besef is er nu echt dat dit iets van de lange adem is. De economie zal niet snel herstellen”, aldus marktstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

Verder zijn beleggers opnieuw bezorgd over een tweede besmettingsgolf van het coronavirus, nu het aantal gevallen in de Verenigde Staten de 2 miljoen is gepasseerd, en het dodental de 113.000 nadert. In een aantal grote staten als Texas, Californië, Arizona en Florida loopt het aantal Covid-19 besmettingen ook weer harder op, volgens Johns Hopkins University. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe lockdownmaatregelen.

Hoewel de markten niet uitgaan van een nieuwe algehele lockdown, “kunnen regionale toenames in het aantal gevallen in de VS wel leiden tot lokale maatregelen om verspreiding tegen te gaan, wat weer druk zet op het economisch herstel”, aldus vermogensbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments. “Er zijn een aantal zorgwekkende gebieden, en dat trekt momenteel zeker de aandacht van beleggers.”

Op macro-economisch werd donderdag bekend dat er vorige week in de VS 1,5 miljoen nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn ingediend. Het aantal verlengde steunaanvragen kwam uit op bijna 21 miljoen, een afname met 339.000 aanvragen.

De producentenprijzen in de VS stegen in mei met 0,4 procent ten opzichte van april, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 0,8 procent.

De olieprijs is donderdag flink gedaald. Op een settlement van 36,34 dollar werd een vat West Texas Intermediate 8,2 procent minder waard.

Woensdag sloot de olieprijs nog rond de 40 dollar per vat, het hoogste niveau in drie maanden. Donderdag gingen de oliemarkten mee in de algemene malaise op de financiële markten, door de hernieuwde vrees voor een tweede besmettingsgolf van Covid-19.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1300. 

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna meldde donderdag dat men spoedig denkt te kunnen starten met een Fase 3 studie van zijn coronavaccin. Het aandeel sloot nipt 0,2 procent hoger. 

Ondertussen staan aandelen van luchtvaartmaatschappijen en cruise-operators in de min vanwege de hernieuwde coronazorgen. American Airlines daalde ruim 15 procent, net als Carnival. Delta Air Lines verloor meer dan 14 procent.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com heeft een akkoord bereikt met Grubhub over een volledige overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger door middel van een aandelenruil. Grubhub steeg 4,7 procent.

Het aandeel Tesla steeg woensdag tot meer dan 1.000 dollar per aandeel, nadat CEO Elon Musk in een memo aan medewerkers zei dat het tijd is om de elektrische Tesla Semi-truck in grotere volumes te gaan produceren. Het aandeel verloor 5,1 procent aan waarde.

Amazon.com heeft aangekondigd te stoppen met het gebruiken van gezichtsherkenningsofware. The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de Europese Commissie een formele aanklacht tegen de internetgigant voorbereidt vanwege machtsmisbruik in de behandeling van externe verkopers die gebruikmaken van het platform van Amazon. Het aandeel daalde 3,4 procent.

Walt Disney begint in juli met een gefaseerde heropening van zijn pretparken, meldde het entertainmentconcern. Het aandeel leverde 7,8 procent in.

Zoom ligt onder vuur nadat het een account van een mensenrechtenorganisatie verwijderde, mogelijk vanwege een videoconferentie over het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989. Dit roept vragen op over de invloed van de Chinese overheid op Zoom. Het bedrijf zei in een reactie dat men zich moet houden aan lokale wetgeving. In China is kritiek op politiek gevoelige gebeurtenissen verboden. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.