De 27 Europese regeringsleiders zijn vrijdag samengekomen om iets cruciaal te bespreken, namelijk fiscale stimulus voor de Europese economie. Het plan is om 750 miljard euro vrij te maken om de negatieve gevolgen van het coronavirus te ‘counteren’. Er is echter onenigheid tussen de landen gezien niet duidelijk is wie welke inspanningen moet gaan leveren.

De Europese economie mag zich wellicht verwachten aan een flinke kapitaalinjectie. De regeringsleiders zijn aan het beraadslagen hoe de fiscale stimulus van 750 miljard euro er moet uitzien. Men verwacht niet dat er dit weekend al een beslissing valt maar de eerste bijeenkomst is nodig om het debat op gang te trekken zodat er werkelijk iets gerealiseerd kan worden.

Our ultimate goal is to reach a deal as soon as possible. There is still quite some way to go towards an agreement, so we will need to work hard in the coming days and weeks.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, benadrukte dat het de bedoeling is om zo snel mogelijk tot een beslissing te komen want er valt geen tijd te verliezen. Maar het wordt geen simpele opdracht omdat er onenigheid is binnen de groep. Hoeveel gaat er geleend moeten worden van de kapitaalmarkten, is 750 miljard euro te veel of net te weinig?

Nieuwe schulden

En op welke manier zal het geld worden geïnjecteerd in de Europese economie? Het zijn allemaal delicate punten waarover men akkoord moet zijn alvorens het fiscale steunpakket gerealiseerd kan worden. Vooral Oostenrijk, Nederland, Zweden en Denemarken zijn kritisch en zijn niet akkoord met bepaalde punten die worden voorgelegd.

De Europese Commissie had gesuggereerd dat het belasten van techgiganten, zoals Facebook, Apple en Google, een manier zou kunnen zijn om de inkomsten te verhogen en een deel van de nieuwe schuld terug te betalen. Het is nu echter moeilijker om deze verplichting in de hele EU toe te passen, zonder een compromis met de Verenigde Staten van Amerika.

Bronnen: CNBC

Foto: Peakpx

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>