Sinds het begin van dit jaar noteert de Euro Stoxx 600 nog steeds 13,35% lager. Desondanks hebben de Europese aandelen er wel hun beste kwartaal in 5 jaar opzitten. Sommige analisten verschuiven hun aandacht van de aandelenmarkt van de Verenigde Staten naar die van Europa.

De Euro Stoxx 600 sloot op dinsdag haar beste kwartaal sinds maart 2015 af. Sinds het begin van april is deze index met 12,59% gestegen. Alle verliezen, die veroorzaakt werden door de wereldwijde verspreiding van Covid-19, zijn echter nog lang niet goedgemaakt. Ten opzichte van het begin van het jaar noteert de Euro Stoxx 600 nog altijd 13,35% lager.

Hoewel het herstel van de Europese aandelen fors was, werden ze wel nog steeds voorbijgestreefd door hun Amerikaanse tegenhangers. De S&P 500 is in het tweede kwartaal met 19,95% gestegen en noteert nog maar 4,04% lager dan in het begin van dit jaar. Sommige analisten verschuiven echter hun aandacht van de Verenigde Staten naar Europa.

Scott Thiel, strateeg bij Blackrock, vertelde aan CNBC dat de investeringsreus het gewicht van Europese aandelen in hun portefeuilles zal opschalen. Dit is voor een deel het gevolg van de substantiële monetaire en fiscale beleidsreactie op het continent.

Regeringen van de grote Europese economieën zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben aanzienlijke stimuleringsmaatregelen genomen om de verwachte gevolgen van de pandemie op te vangen en te verzachten. Hiernaast heeft de Europese Centrale Bank haar programma voor de aankoop van obligaties uitgebreid tot 1,35 biljoen euro.

“De acties in Europa zijn zeer krachtig geweest. Als we kijken naar de herstart van de activiteiten, zien we een regio die het virus heeft aangepakt,” aldus Thiel. “Ondanks de ernstige uitbraak in eerste instantie, zijn de grote Europese economieën klaar om volledig te heropenen,” voegt Thiel hieraan toe.

Situatie in de Verenigde Staten

In tegenstelling tot Europa is de situatie in de Verenigde Staten niet aan het verbeteren. Het aantal nieuwe Covid-19 gevallen is aan een enorme opmars bezig. Een aantal staten hebben nieuwe lockdowns opgelegd om het virus terug onder controle te krijgen. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnamen hebben de laatste dagen nieuwe records bereikt, met meer dan 2,6 miljoen mensen die nu besmet zijn met Covid-19.

Volgens Thiel moeten beleggers die zich vooral hebben geconcentreerd op Amerikaanse aandelen, hun focus verleggen naar Europa. In het tweede kwartaal hebben de Amerikaanse aandelenmarkten de Europese achter zich gelaten. Het volgende kwartaal zou wel eens het kwartaal voor Europese aandelen kunnen worden.