Het derde kwartaal is in juli van start gegaan, wat betekent dat bedrijven binnenkort hun resultaten van het tweede kwartaal naar buiten zullen brengen. Analisten verwachten een sterke daling van de winsten en inkomsten. Het tweede kwartaal viel immers midden in een economisch ongunstige periode. Wereldwijd werden lockdowns ingevoerd met als doel de verspreiding van Covid-19 in te dammen.

De geschatte winstdaling voor het tweede kwartaal, ten opzichte van vorig jaar, is -43,8%.
John Butters van Factset stelt:

Als -43,8% de werkelijke winstdaling van het kwartaal is, zal dit de grootste winstdaling op jaarbasis betekenen sinds het vierde kwartaal van 2008.

De inkomsten, die een betere weerspiegeling zijn van de vraag en de prijsstelling, zijn in de loop van de periode naar schatting met 11,1% gedaald. De schommelingen in de winst zijn sterker dan de veranderingen in de inkomsten door het bestaan van vaste bedrijfs- en financieringskosten.

Hoe betrouwbaar zijn analistenvoorspellingen?

Het zal echter afwachten worden hoe accuraat de schattingen zullen blijken te zijn. Zoals we al maanden kunnen waarnemen, hebben bedrijven hun toekomstige verwachtingen opgeschort of ingetrokken. Dit heeft er dan weer toe geleid dat analisten weinig informatie ter beschikking hebben om hun eigen voorspellingen te vormen.

Hiernaast geven deze gepubliceerde schattingen vaak het gemiddelde of de mediaan van een enquête onder analisten weer. De spreiding onder deze voorspellingen is over het algemeen klein waardoor deze als consensus beschouwd kunnen worden.

Het zal echter niet verrassen dat de spreiding onder deze voorspellingen momenteel bijna een recordhoogte bereikt. Er is dus geen eensgezindheid onder de analisten.

Als de spreiding onder de analistengemeenschap hoog is, dan is er echt geen consensus meer over hoe de zaken gaan lopen.

Normaal geven de resultaten die bedrijven bekend maken een beeld over de prestaties in het verleden. Dat zal deze keer echter van minder groot belang zijn. Als er dan toch een consensus moet zijn, is het dat alle analisten het erover eens zijn dat de resultaten van het tweede kwartaal niet goed zullen zijn.

Beleggers zijn echter meer benieuwd naar de manier waarop het bedrijf de Covid-19 crisis heeft aangepakt en naar de plannen die het bedrijf in de toekomst heeft. De reactie van een bedrijf op een mogelijke tweede Covid-19 golf is ook niet onbelangrijk. Deze informatie zal voor analisten en beleggers van cruciaal belang zijn.

 

Bron: Yahoo Finance