Massawerkloosheid, ernstige faillissementen, een ongekende gezondheidscrisis en rentepercentages die aanleunen tegen de 0%. Het is een deprimerende tijd voor Amerikaanse banken. Wall Street zet zich schrap voor wanneer deze banken hun resultaten van het tweede kwartaal van 2020 zullen bekendmaken.

JP Morgan Chase, Bank of America en Citigroup zullen naar verwachtingen hun winsten van het tweede kwartaal zien dalen met 50% of meer. Wells Fargo zal waarschijnlijk haar begeerde dividend verlagen en het eerste driemaandelijkse verlies van de bank, sinds de financiële crisis van 2008, aankondigen.

Jim Shanahan, strateeg bij Edward Jones, stelt:

Het jaar 2020 is een ramp geweest. Het was niet de schuld van de banken. Het was alsof we een buitenaardse invasie hadden in het tweede kwartaal.

Een grote drijfveer van de krimpende winsten of regelrechte verliezen, is het feit dat banken voorbereidingen treffen om een stapel “giftige leningen” te behandelen die door de Covid-19 pandemie worden veroorzaakt.

$2,1 biljoen aan kredietverliezen

Het bedrijfsleven in Amerika heeft een golf van faillissementen meegemaakt. Analisten zijn er echter van overtuigd dat banken gedwongen zullen worden om de verlies-absorberende reserves verder te verhogen. De echte vraag is echter met hoeveel deze reserves zullen moeten worden verhoogd.

S&P Global Ratings waarschuwde vorige week dat banken over de hele wereld uiteindelijk een kredietverlies van ongeveer $2,1 biljoen zullen lijden tussen dit en volgend jaar.

Naast faillissementen en de hoge werkloosheid staat de winstgevendheid van banken onder druk door de extreem lage rentetarieven. Banken verdienen geld aan het verschil tussen de rente op leningen en wat er op deposito’s wordt betaald. Op dit moment is de spread erg smal waardoor het moeilijker wordt om nog op deze manier geld te verdienen.

De Federal Reserve heeft hiernaast aangekondigd dat deze lage rentetarieven niet snel zullen verdwijnen.

Heropleving pandemie betekent meer kredietverliezen

De banken worstelen ook met het toenemende aantal Covid-19 besmettingen in belangrijke staten als Texas, Arizona en Florida. De grote banken hebben een enorme blootstelling in deze gebieden.

De gezondheidscrisis in deze gebieden en het risico op nieuwe lockdowns zullen voor meer stress zorgen bij de lokale bedrijven. Wanneer deze bedrijven in de problemen komen, kan dit mogelijk zorgen voor nog grotere kredietverliezen voor de banken.

Voeg dit toe aan de andere obstakels waarmee banken te kampen hebben en de situatie begint er steeds penibeler uit te zien.

Bron: CNN

Foto: iStock