(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag, na de officieuze aftrap van het cijferseizoen, hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,8 procent op 576,90 punten.
Beleggers leken positief nieuws over een mogelijk coronavaccin vanochtend te omarmen. Farmaceut Moderna meldde vooruitgang in de zoektocht naar een vaccin.
De farmaceut liet dinsdagavond weten “robuuste” resultaten te hebben gerealiseerd in een studie met een grotere groep mensen.
Onderzoeksresultaten die in The New England Journal of Medicine werden gepubliceerd, toonden dat twee doses van het vaccin bij alle 45 proefpersonen de gewenste immuniteit lieten zien. Moderna sprak van een “snelle en sterke” reactie.
“Hoewel de financiële markten en de reële economie niet in evenwicht zijn, kan het verdwijnen van het virus door middel van een vaccin de weg vrijmaken voor een snel economisch herstel”, aldus strateeg Stephen Innes van AxiCorp.
“Dit verklaart de dissonantie tussen het positieve sentiment op de aandelenmarkten en de onverminderde angst voor het virus in de samenleving”, aldus Innes.
Op basis van de futures lijken ook de Amerikaanse beurzen vandaag hoger te gaan openen. Op dinsdag sloten de Amerikaanse beurzen al bijna op het hoogste punt van de dag. Fed-bestuurder Lael Brainard benadrukte dinsdag dat de centrale bank de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen.
Desondanks merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op dat beleggers zich wel zorgen blijven maken om de huidige coronacrisis. “Er zijn toenemende zorgen dat landen hun lockdown-maatregelen opnieuw gaan invoeren om een verdere besmetting van het virus tegen te gaan”, aldus Madden, wijzend op nieuwe restricties in Hongkong, Australië en de Verenigde Staten. Ook in China zijn er zorgen over het stijgende aantal besmettingsgevallen.
De euro/dollar noteerde op 1,1434. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1393. De olieprijzen stegen met 1,5 procent.
Op macro-economisch vlak wordt vandaag uitgekeken naar cijfers over de industriële productie in de VS over juni en de wekelijkse olievoorraden. Ook komt de Fed met het Beige Book. Vanochtend bleek dat zowel de Britse consumentenprijzen als de producentenprijzen weer oplopen.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen won Galapagos 4,4 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen nog onder druk stond.
ArcelorMittal won 1,4 procent op 10,35 euro, na een positief rapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank zette de staalreus op de kooplijst met een koersdoel van 14,00 euro. De analisten van Goldman verwachten dat de wereldwijde vraag naar staal zal herstellen. En dat zal goed uitpakken voor de staalprijs en de marges.
ASML leverde 0,1 procent in na cijfers. Degroof Petercam sprak van een gemengd kwartaalrapport. De resultaten in het tweede kwartaal noemde de analist wat aan de lichte kant, maar de voor het derde kwartaal afgegeven outlook was dan juist weer beter dan voorzien. ING zag geen grote verrassingen. Beide banken benadrukten het doorschuiven van omzet naar het derde kwartaal. Daarbij merkte CEO Peter Wennink op dat de groeiverwachtingen voor heel 2020 op dit moment vrijwel gelijk zijn aan de verwachtingen van begin dit jaar.
In de AMX won Signify 2,4 procent en Besi 2,3 procent. NSI leverde 2,6 procent in.
Onder de kleinere aandelen schoot TomTom met 10 procent omhoog. De navigatiespecialist boekte in het afgelopen kwartaal verlies als gevolg van een lagere omzet. De consensus mikte evenwel op een groter verlies. UBS noemde vooral de outlook voor de vrije kasstroom geruststellend. TomTom verwacht dat de vrije kasstroom weer positief wordt in de tweede jaarhelft. ING noemde de cijfers beter dan verwacht. Daarbij was de omzetontwikkeling volgens ING van betere kwaliteit, met een hogere omzet uit locatietechnologie en een lagere omzet uit de consumententak.
Wereldhave verloor 2,0 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.