Het ziet er niet naar uit dat de Zwitserse Nationale Bank haar ultrasoepele monetaire beleid snel zal aanpassen. Door de Covid-19 pandemie vluchten beleggers naar de Zwitserse frank waardoor deze in waarde stijgt. De Zwitserse frank wordt namelijk als veilige haven beschouwd in crisisperiodes.

De tweeledige aanpak die de Zwitserse Nationale Bank hanteert bestaat uit het aankopen van vreemde valuta en negatieve rentetarieven. Deze aanpak zal de nationale bank nog enige tijd blijven aanhouden.

Thomas Jordan, voorzitter van de Zwitserse Nationale Bank, stelt:

Interventies op de valutamarkt zijn het meest direct en dus het meest effectieve instrument naast de negatieve rente. Deze aanpak is essentieel voor een kleine, open economie, zoals Zwitserland, met een munt die als veilige haven wordt beschouwd.

Aankoop vreemde valuta

De aankoop van vreemde valuta door de centrale bank is dit jaar met meer dan 100 miljard Zwitserse frank gestegen. Door deze maatregel probeerde de Zwitserse Nationale Bank de vraag van beleggers naar de Zwitserse frank te temperen.

Negatieve rentetarieven

Hiernaast waren negatieve rentetarieven essentieel omdat andere centrale banken hun beleid versoepelden en de onzekerheid, door de Covid-19 pandemie, maakte investeringen in de frank aantrekkelijker. Het rentebeleid van de Zwitserse Nationale Bank bedraagt min 0,75% en behoort tot één van de laagste ter wereld.

Hoewel we nog steeds ruimte hebben voor verdere renteverlagingen, blijft het een feit dat je de rente niet voor onbepaalde tijd kan verlagen.

De Zwitserse Nationale Bank probeert de waarde van de frank te controleren om de Zwitserse economie te beschermen en om deflatie te vermijden.

Op de langere termijn kan de inflatie weer stijgen door de wereldwijde toename van de overheidsschuld. De uitdaging zal dan liggen in het bepalen van het juiste moment en het juiste tempo voor de normalisering van het monetair beleid en prijsstabiliteit te waarborgen.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock