(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag, net als de omringende beurzen, met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent tot 577,56 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,7 procent.

Het Damrak omarmde woensdag het positieve nieuws over een kandidaat-vaccin voor het coronavirus. Na het sluiten van de Amerikaanse aandelenmarkten dinsdagavond zei biotechbedrijf Moderna dat zijn kandidaat-coronavirusvaccin een “robuuste” immuunsyteem-reactie veroorzaakte bij alle 45 proefpersonen. Eind juli start de farmaceut een grote laatste klinische proef met het vaccin.

“De hoop groeit. De markt schiet wel vijf tot zes keer omhoog op hoop, maar uiteindelijk moet het ook echt gaan gebeuren”, reageerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management met de nodige reserves op het vaccinnieuws. “De enige dissonant vandaag was ASML, na kwartaalcijfers”, voegde hij toe. Met name grondstofgerelateerde fondsen en financials deden het vandaag volgens Schutte goed.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek woensdag dat het Nederlandse conjunctuurbeeld in juli verder is verslechterd. In de Conjunctuurklok van half juli presteren 11 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend. Het statistiekbureau meldde tevens dat de Nederlandse export in mei een stevige veer heeft moeten laten. De export daalde in mei op jaarbasis met 11,8 procent, terwijl de import 7,6 procent daalde.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de New York Fed index verder is hersteld en ook de industriële productie in juni is gestegen.

“De Amerikaanse productie herstelt, maar het is een lange weg naar volledig herstel”, zei ING, aangezien de productie nog steeds 11 procent onder het niveau van december ligt. In combinatie met de lagere bedrijfswinsten is er weinig reden om te investeren.

Vanavond publiceert de Federal Reserve het Beige Book.

De euro/dollar noteerde op 1,1422. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1398 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1396 op de borden.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy information Administration bleek dat de olievoorraden in de VS harder daalden dan verwacht.

Olie noteerde woensdag tot 1,0 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 5,9 procent, gevolgd door Philips en IMCD met winsten van respectievelijk 4,5 procent en 4,4 procent.

ASML daalde 3,7 procent na het aftrappen van het cijferseizoen op Beursplein 5. Degroof Petercam sprak van een gemengd kwartaalrapport. De resultaten in het tweede kwartaal noemde de analist wat aan de lichte kant, maar de voor het derde kwartaal afgegeven outlook was dan juist weer beter dan voorzien. ING zag geen grote verrassingen. Beide banken benadrukten het doorschuiven van omzet naar het derde kwartaal. Daarbij merkte CEO Peter Wennink op dat de groeiverwachtingen voor heel 2020 op dit moment vrijwel gelijk zijn aan de verwachtingen van begin dit jaar. In een toelichting vanmiddag zei de topman dat er een gerede kans is dat de omzetgroei in 2021 dubbelcijferig zal zijn.

ING won 3,0 procent, ABN AMRO steeg 1,7 procent en Aegon noteerde 0,6 procent hoger. ASR Nederlands was naast ASML de enige daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel verloor 0,2 procent.

ArcelorMittal won 2,0 procent, na een positief rapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank zette de staalreus op de kooplijst met een koersdoel van 14,00 euro. De analisten van Goldman verwachten dat de wereldwijde vraag naar staal zal herstellen.

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met een winst van 6,7 procent. Basic-Fit steeg 3,5 procent, terwijl PostNL 2,8 procent won.

NSI was de sterkste daler met een verlies van 2,9 procent. WDP daalde 2,7 procent en Vopak verloor 1,5 procent.

Onder de kleinere aandelen schoot TomTom met 9,7 procent omhoog. De navigatiespecialist boekte in het afgelopen kwartaal verlies als gevolg van een lagere omzet. De consensus mikte evenwel op een groter verlies. UBS noemde vooral de outlook voor de vrije kasstroom geruststellend. ING noemde de cijfers beter dan verwacht. Daarbij was de omzetontwikkeling volgens ING van betere kwaliteit, met een hogere omzet uit locatietechnologie en een lagere omzet uit de consumententak.

Wereldhave bungelde onderaan met een verlies van 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 3.225,16  punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.