Goud houdt dicht bij een negenjarige piek stevig stand. De verwachting van hogere inflatie door verhoogde stimuleringsmaatregelen zorgde ervoor dat beleggers minder risico gingen nemen. De zilverprijs heeft hiernaast voor het eerst sinds september 2016 door het niveau van $20 per troy ounce gebroken.

Goud heeft de neiging om mee te profiteren van de wijdverspreide fiscale stimulansen. Het gele metaal wordt namelijk gezien als een bescherming tegen stijgende prijzen en valutaschade. Analisten zijn echter verdeeld over de vooruitzichten over de inflatie.

Stephen Innes, strateeg bij AxiCorp, stelt:

Wat de goudmarkt echt drijft zijn de financiƫle stimulansen. Het ziet ernaar uit dat we daar nog meer van zullen krijgen.

De leiders van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een grootscheeps stimuleringsplan om hun door Covid-19 gehavende economieƫn te helpen met het herstel dat hen te wachten staat.

Hiernaast kondigden de republikeinen in de Verenigde Staten een plan aan om nog eens $1 triljoen dollar aan economische hulp te zoeken.

Door al deze maatregelen heeft de goudprijs dit jaar al ongeveer 20% gewonnen.

Zilverprijs

De zilverprijs is 1,6% gestegen naar $20,22 per troy ounce. Dit is de hoogste zilverprijs sinds september 2016.

Zilver wordt gezien als het kleine broertje van goud. De laatste jaren heeft goud veel beter gepresteerd dan zilver. Hier lijkt echter verandering in te komen. Door de toegenomen aantrekkingskracht van edelmetalen is ook zilver aan een opmars bezig.

Kyle Rodda, analist bij IG Markets:

Zilver begint beter te presteren dan goud. Bovendien kan zilver nog een beetje meer opleven wanneer de wereldwijde economische activiteit toeneemt.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock