De beurzen over de hele wereld hebben de afgelopen maanden een ongekend herstel laten zien. Verscheidene analisten en marktdeelnemers trekken echter de duurzaamheid van de rally in twijfel. Deze twijfel is gebaseerd op de externe economische risico’s veroorzaakt door de Covid-19 pandemie en de geopolitieke spanningen.

Volgens Ron William, strateeg bij RW Advisory, heerst er op de markt momenteel een asymmetrisch risico op technisch en politiek vlak. Hij waarschuwt dan ook dat beleggers zich moeten schrap zetten voor een correctie  in de herfst.

De Nasdaq is duidelijk de meest overkochte index. Deze is dan ook zeker niet representatief voor de Verenigde Staten of de wereld.

William raadt beleggers aan om zich klaar te maken voor een piek in augustus en een september- of oktobercorrectie. Deze correctie kan zelfs uitmonden tot een langdurige W-crash in het einde van het jaar.

Paradigma van 1929

Ondanks de rally benadrukt William dat het “slimme geld” op het laagste niveau in 9 jaar staat. De rally werd vooral gevoed door particuliere beleggers die opzoek waren naar snel geldgewin. Al deze aandacht van retail-beleggers zou al beschouwd kunnen worden als een rode vlag.

“Slim geld” verwijst naar kapitaal dat gecontroleerd wordt door institutionele beleggers, fondsenbeheerders, centrale banken en diverse andere financiële professionals.

De Fed heeft de markten met recordstimulansen opgepompt en andere centrale banken hebben dit voorbeeld gevolgd. Het beleid kan de liquiditeit beïnvloeden maar niet de insolventie. In 1929, het jaar van de Grote Depressie, gebeurde soortgelijke dingen.

The only way is up

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat er een correctie op til is. Volgens Charlie Parker, managing director bij Albermale Street Partners, kunnen markten nog een stuk hoger gaan als het economisch herstel doorgaat.

Parker denkt ook niet dat er een rotatie van technologieaandelen naar value-aandelen op gang aan het komen is. De rally is gesteund door de grote technologieaandelen en volgens Parker zal dit nog aanhouden tot er werkelijk aan vaccin is ontwikkeld tegen het Covid-19 virus.

Zolang het herstel doorgaat, zullen we een blijvende winst voor de aandelenmarkten zien.

Bron: CNBC

Foto: iStock