Met de versoepelingen van de strikte lockdowns in juli, gingen opnieuw meer en meer mensen aan het werk. De bedrijfsactiviteit in de eurozone herstelde zich, volgens voorlopige gegevens, in de maand juli dan ook sterk.

In juni had de regio al tekenen van herstel laten zien. De Purchasing Managers’ Index (PMI) steeg aanzienlijk van 31,9 in mei, naar 47,5 in juni. De PMI in juli bedraagt 54,4 wat erop wijst dat de economische activiteit voor het eerst in februari weer is toegenomen.

Een PMI van boven de 50 wijst op economische groei en een waarde van onder de 50 wijst op een krimp.

Chris Williamson, bedrijfseconoom bij IHS Markit, stelt:

Bedrijven in de hele eurozone meldden een bemoedigende start van het derde kwartaal. De vraag toonde ook tekenen van herstel wat het tempo van het banenverlies mee in bedwang houdt.

Bezorgdheid blijft

Er zijn echter nog steeds zorgen over de vorm van het herstel in de regio. Veel landen in de eurozone hebben hun economieën weer opengesteld. De “social-distance” maatregelen blijven wel nog steeds gelden. Hierdoor werken veel bedrijven met een verminderde capaciteit om een piek in het nieuwe aantal Covid-19 gevallen te voorkomen.

Het gevolg hiervan is dat specialisten zich zorgen maken over het feit dat de werkloosheid in de komende maanden aanzienlijk zal stijgen. Bedrijven zullen het namelijk moeilijk hebben weer op pre-pandemische niveaus te opereren.

Hiernaast zullen regeringen de financiële steunmaatregelen waarschijnlijk beginnen af te bouwen. Bedrijven zullen hierdoor in moeilijkheden geraken, wat kan zorgen voor een massale ontslaggolf.

Velen vrezen ook dat de onderliggende vraag onvoldoende is om de recente verbetering van de productie in stand te houden.

De vraag moet in de komende maanden blijven herstellen. De angst bestaat dat de toegenomen werkloosheid en de beschadigde balansen het herstel zullen belemmeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock