(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting neutraal van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Beleggers krijgen deze week een stroom aan bedrijfscijfers te verwerken en ook het rentebesluit van de Federal Reserve staat op de agenda. 

Afgelopen vrijdag verloor de index nog 2,2 procent op een slotstand van 563,95 punten, waardoor op weekbasis sprake was van een verlies van 1,7 procent.

De handelsweek ging juist nog op een positieve noot van start, nadat Europese regeringsleiders na een marathonsessie in Brussel een historisch akkoord sloten over een coronaherstelfonds van 750 miljard euro.

In de loop van de handelsweek kregen evenwel zorgen over de corona-uitbraak, het herinvoeren van indammingsmaatregelen en de impact daarvan op de economie, toch weer de overhand. 

Daarnaast was er sprake van een heropleving van de spanningen tussen Amerika en China nadat Beijing de sluiting eiste van het Amerikaanse consulaat in Chengdu, in reactie op de sluiting van het Chinese consulaat in het Amerikaanse Houston eerder in de week vanwege vermeende spionage-activiteiten. 

Marktvolgers verwachten in doorsnee echter niet dat de twee grootmachten op het economische vlak de situatie zullen laten escaleren en verregaande sancties gaan doorvoeren, nu de wereldeconomie zucht onder de gevolgen van de coronacrisis. 

Nadat vanuit de eurozone afgelopen week een enorm steunpakket werd opgetuigd om de impact van de pandemie te verzachten, rekenen beleggers nu op Washington om de economie een duw te geven. 

De economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde zondag dat het Amerikaans Congres naar verwachting zal instemmen met nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder wederom een cheque van 1.200 dollar voor vrijwel elke Amerikaan. De waarde van het totale pakket aan maatregelen bedraagt circa 1.000 miljard dollar. 

Het door Republikeinen ontworpen stimuleringspakket dient nog wel steun te krijgen van Democraten in het Congres. 

De afgelopen week zorgde het cijferseizoen voor afleiding van het corona gerelateerde nieuws en op Wall Street werden cijfers van onder meer IBM, Philip Morris en Coca Cola met enthousiasme begroet. Aan het einde van de handelsweek kregen cijfers van met name Tesla en Microsoft echter een negatief onthaal, hetgeen bijdroeg aan de terugval van de indices in de tweede helft van de handelsweek.

Vrijdag koerste de S&P 500 in New York 0,6 procent lager, maar de hoofdindex wist op weekbasis nog wel nipt hoger te sluiten. 

De euro zet daarnaast zijn opmars ten opzicht van de dollar voort. Vanochtend stond er een stand van 1,1708 op de borden. Sinds begin vorige week, toen het coronaherstelfonds in de eurozone vorm kreeg en het muntpaar op 1,1400 noteerde, laat de euro dagelijks een verdere stijging zien.

Een vat West Texas Intermediate werd vrijdagavond op een settlement  van 41,29 dollar een half procent duurder. Op weekbasis bedroeg de stijging anderhalf procent. 

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend licht hoger. In China werd bekend dat de industriële winsten in juni op jaarbasis een sprong hebben gemaakt van 11,5 procent, ondanks de impact van de coronacrisis.

Cijferseizoen en Fed

Het zwaartepunt van het kwartaalcijferseizoen op Wall Street vindt deze week plaats. Met name vrijdag kan een belangrijke dag worden voor de bredere indices nadat de techbedrijven en indexzwaargewichten Apple, Alphabet en Amazon donderdag nabeurs hun cijferrapportages hebben vrijgeven. 

Op Beursplein 5 gaat de aandacht later deze week uit naar onder meer de cijfers van Royal Dutch Shell, ArcelorMittal en Air France-KLM. Vanochtend heeft KPN al cijfers vrijgegeven. 

Naast de cijferreportages zijn de ogen van beleggers deze week ook gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag. Economen voorzien geen aanpassing van de historisch ongekend lage rente, maar hopen wel op meer inzicht over onder meer de te verwachten tijdsduur van deze lage rente. Eerder gaf voorzitter Jerome Powell aan de rente tot ten minste 2022 laag te houden.

De bedrijfsagenda is vandaag nog matig gevuld, in tegenstelling tot later deze week. Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag oog voor de vrijgave van de Ifo-index, een belangrijke barometer voor de Duitse economie, en de orders voor duurzame goederen in juni in de VS.

Bedrijfsnieuws

KPN behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 1.292 miljoen euro, wat een aangepaste EBITDA na leases opleverde van 585 miljoen euro en een nettowinst van 135 miljoen euro. Analisten mikten voor het tweede kwartaal op een omzet van 1.290 miljoen euro met een aangepaste EBITDA na leases van 576 miljoen euro en een nettowinst op 126 miljoen euro. Verder handhaafde KPN de outlook en zal het een interim dividend uitkeren.

Recyclingsspecialist Envipco wil zich focussen op zijn beursnotering aan Euronext Amsterdam en heeft daarom een verzoek ingediend tot het beëindigen van de notering in Brussel.

Bever heeft nog altijd geen accountant gevonden. Een probleem waarmee veel kleine beursfondsen kampen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdagavond 0,6 procent op 3.215,63 punten. De Dow Jones index verloor 0,7 procent op 26.469,89 punten en de Nasdaq eindigde 0,9 procent lager op een slot van 10.363,18 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.