(ABM FN-Dow Jones) Vopak zal naar verwachting bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal van 2020 een hoger bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten rapporteren, hoewel de impact van contango in maart beperkt zal zijn. Dit zei analist Quirijn Mulder van ING in aanloop naar de publicatie, die woensdag voorbeurs staat geagendeerd.

Mulder voorziet een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 219 miljoen euro, in vergelijking met 208 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De consensusverwachting bedraagt 215 miljoen euro.

Voor het geschoond operationeel resultaat (EBIT) rekent de analist op 147 miljoen euro, tegenover 137 miljoen euro vorig jaar en een consensusverwachting van 148 miljoen euro.

Mulder denkt echter dat de impact van ‘super’ contango in maart – de situatie waarbij de verwachte toekomstige olieprijs hoger ligt dan die op dit moment is, waardoor handelaren er brood in zien hun olie op te slaan en deze hogere prijzen af te wachten – beperkt zal zijn, aangezien het geen kwestie van dagen is, maar eerder van weken of maanden om de tanks klaar te maken voor de opslag van extra olie. De analist verwacht dat het effect van contango in de tweede helft van het jaar groter zal zijn.

De belangrijkste vraag is volgens Mulder echter in hoeverre de chemiedivisie, die al onder druk stond, onder de economische neergang gebukt gaat.

“Over het algemeen voorzien we een redelijk tweede kwartaal en een positieve outlook vanwege de sterke vraag naar opslag van olie, met een hogere bezettingsgraad”, zei Mulder. Voor de chemietak is de situatie volgens hem iets ingewikkelder, aangezien dit segment tevens wordt gehinderd door onderhoudswerkzaamheden aan de opslagfaciliteiten.

ING handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 55,00 euro. Op de korte termijn profiteert het tankopslagbedrijf van de overproductie en op de middellange termijn zal het concern volgens ING voordeel halen uit het besluit zijn positie in chemicaliën en gas uit te breiden. “Met een beperkte blootstelling aan een recessie denken we dat er ruim opwaarts potentieel is”, zei Mulder.

De analist verwacht niet dat Vopak deze week met een expliciete outlook zal komen, maar hij verwacht wel dat de onderliggende toon voor het resterende deel van het jaar positief zal zijn.

Tijdens de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal herhaalde Vopak naar een groei van de EBITDA te streven met “in de loop van de tijd” nieuwe bijdragen van groeiprojecten en de omgezette stookoliecapaciteit in verband met IMO 2020.

Het tankopslagbedrijf zei eerder in 2020 300 tot 500 miljoen euro in groeiprojecten te investeren. Daarnaast zei het concern tot en met 2022 750 tot 850 miljoen euro in het behoud en de verbetering van zijn dienstverlening te investeren.

Het aandeel Vopak noteerde maandag op een rood Damrak 0,5 procent lager op 47,32 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.