(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs ervaart maandag lichte tegenwind. De AEX noteerde aan het begin van een uitermate drukke cijferweek 0,1 procent lager op 563,40 punten.

Maandag was nog een relatief rustige ochtend, met als hoogtepunten de cijfers van KPN en het Duitse ondernemersvertrouwen.

De Ifo index steeg van 86,3 in juni naar 90,5 in juli. Dart was beter dan de 89,0 die economen hadden voorspeld.

Daarmee bevestigde de Ifo de stijging van de voorlopige inkoopmanagersindexen van vorige week en werd er extra steun gegeven aan de euro, die zelfs kort boven de 1,17 dollar noteerde.

“Deze week staat in het teken van de eerste schattingen van de groei van het bruto binnenlands product van de grote Europese landen, de eurozone en de VS op donderdag en vrijdag”, schreef macro-econoom George Raven van InsingerGilissen.

In de VS wordt volgens Raven zelfs een “dramatische” terugval van 35 procent voorzien.

“Dit heeft echter te maken met de Amerikaanse gewoonte om de kwartaalontwikkeling met vier te vermenigvuldigen om een krimpcijfer op jaarbasis te verkrijgen. De werkelijke krimp bedraagt iets minder dan een derde van dit cijfer en ligt dus eerder rond de 11 procent”, aldus de econoom van InsingerGilissen.

Beleggers blijven zich zorgen maken over het stijgende aantal nieuwe coronabesmettingen waarbij steeds meer regio’s moeten overgaan tot het opvoeren van de restricties.

Ook zijn er oplopende geopolitieke spanningen tussen de VS en China die beleggers voorzichtig maken.

Olie werd 0,6 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen Adyen en Takeaway aan de leiding met winsten van 2,4 en 1,6 procent. De grootste daler was KPN. Het aandeel verloor 4,0 procent.

De kwartaalcijfers van KPN waren iets beter dan verwacht. Verder zagen analisten weinig verrassingen in de cijfers van het telecombedrijf. KPN herhaalde de outlook voor heel 2020, met een heel kleine aanpassing volgens ING. KPN verwacht nu een stabilisatie bij de zakentak gedurende 2021, waar het eerder medio 2020 was. Ook zal KPN een interim dividend uitkeren van 4,3 cent.

In de AMX ging Besi, dat dinsdag met cijfers komt, 1,8 procent in het groen. WDP volgde met een winst van 1,3 procent. Flow Traders steeg 0,8 procent.

Basic-Fit leverde 5,4 procent in en OCI verloor zelfs 8,0 procent.

Bij de smallcaps ging Vivoryon aan de leiding met een koersstijging van 2,0 procent. Neways werd 0,3 procent duurder.

Avantium was de sterkste daler met een verlies van 4,3 procent.

Centenfonds Kardan leverde 16,1 procent in en Kiadis Pharma daalde 4,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.