(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent.

Maandag daalde AEX nog 0,4 procent naar 557,08 punten. De index had last van sectorrotatie, waardoor techfondsen voor koersdruk zorgden, terwijl omringende beurzen juist hoger sloten. Door de opmars van onder meer ASML en Adyen, en de opname van Prosus in de samenstelling van de index, hebben technologie-aandelen nu een weging van bijna 30 procent in de index. 

Op Wall Street sloot techbeurs Nasdaq maandagavond 0,4 procent lager, terwijl de breed samengestelde S&P 500 index juist 0,3 procent won. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen sloot daarmee op minder dan 1 procent onder zijn hoogste stand ooit. 

De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index won zelfs 1,3 procent en noteerde daarmee voor de zevende achtereenvolgende handelsdag in het groen. 

Het overwegend positieve sentiment in New York had vanochtend zijn weerslag in Azië, waar de hoofdindices vanochtend eensgezind hoger koersen. Koplopers zijn de Nikkei index in Tokio en de Hang Seng index in Hongkong, met winsten van respectievelijk 1,9 en 2,5 procent.

Het sentiment werd positief beïnvloed nadat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen weekend via een ‘executive order’ vier decreten tekende die voor verlichting moeten zorgen voor de economische slachtoffers van de corona-pandemie. 

De juridische basis voor Trump’s stimuleringsmaatregelen is volgens econoom Holger Schmieding van Berenberg evenwel wankel. Toch zullen Amerikaanse politici met de komende verkiezingen in november in het verschiet waarschijnlijk een deal sluiten, wat hulp biedt bij het binnenhalen van stemmen, zei hij. “Het is zeer waarschijnlijk dat we nog deze week een akkoord zullen hebben die de ondersteuning verlengt tot het einde van het jaar”, aldus Schmieding.

Beleggers zijn daarnaast momenteel alert op Chinese vergeldingsacties, nadat de Amerikaanse president Trump vorige week onder meer een decreet tekende om de Chinese social media-apps TikTok en WeChat in Amerika te verbieden, terwijl sancties werden opgelegd aan 11 Chinese bestuurders die verantwoordelijk worden gehouden voor het beknotten van de relatieve autonomie van Hongkong.

China reageerde maandag, maar de reactie werd door beleggers als ingetogen opgevat. Beijing legde sancties op aan 11 Amerikanen, onder wie de Republikeinse senator Ted Cruz van Texas en de directeur van Human Rights Watch Kenneth Roth, “omdat zij zich slecht hebben gedragen in kwesties met betrekking tot Hongkong”, aldus een Chinese woordvoerder. 

Olie en dollar

Ook de olieprijs zit weer in de lift. De september-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,7 procent hoger op 41,94 dollar, na onder meer optimistische opmerkingen over de vraag naar olie van de CEO van ’s werelds grootste oliemaatschappij.

De CEO van Saudi Aramco, Amin Nasser, zei afgelopen weekeinde dat er sprake is van een “gedeeltelijk herstel” van de vraag. Hij prees de sterke opleving van de vraag naar ruwe olie in grote markten. Volgens hem is de vraag naar ruwe olie bijna weer op de niveau’s van voor de uitbraak van het coronavirus.

Daarnaast begint de markt voorzichtig optimistischer te worden over een mogelijk naderend einde van de wereldwijde coronavirus-pandemie, nu het aantal nieuwe infecties licht lijkt te dalen, wat de hoop aanwakkert dat activiteiten, zoals vliegreizen, binnenkort weer genormaliseerd kunnen worden.

In de Aziatische handel vanochtend stijgt de olieprijs met krap 1 procent verder. 

De euro verliest daarnaast de afgelopen handelsdagen wat aan kracht ten opzichte van de dollar, nadat de euro in juli een indrukwekkende opmars liet zien van 1,1250 naar 1,1900. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1753.

De agenda is vandaag licht gevuld en het cijferseizoen begint langzaam uit te doven. Wel hebben beleggers vandaag nog oog voor onder meer de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index en de Amerikaanse producentenprijzen. 

Bedrijfsnieuws

TKH Group rapporteerde over het eerste half jaar een omzet van 679 miljoen euro. Analisten rekenden in doorsnee op een omzet van 666 miljoen euro. De EBITA kwam daarnaast uit op 69 miljoen euro, waar 63,6 miljoen was verwacht. TKH rekent voor dit jaar op een nettowinst uit voortgezette activiteiten voor amortisatie en eenmalige baten en lasten toerekenbaar aan aandeelhouders tussen de 63 miljoen en 69 miljoen euro. In de eerste zes maanden zat dit resultaat op 36,0 procent, een afname met 21,6 procent op jaarbasis.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Vastned van 19,00 naar 24,00 euro maar bleef wel vasthouden aan zijn Houden advies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,3 procent tot 3.360,49 punten, de Dow Jones index won 1,3 procent op 27.791,65 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 10.968,36 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.