De meeste beleggers weten dat de beurs geen afspiegeling van de reële economie hoeft te zijn. Volgens analisten lopen de beurzen meestal vooruit op de werkelijke economie. Mocht dat daadwerkelijk het geval zijn, dan breken er binnenkort hoopgevende economische tijden aan. Dat toekomstperspectief is overigens in de VS moeilijk voor te stellen.

Tijdens de afgelopen maanden hebben de overheden drastische maatregelen moeten nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de meeste landen werd er een zogenoemde ‘lockdown’ doorgevoerd. In de VS is het coronavirus nog lang niet verslagen en mede daarom wordt er nog steeds gevreesd voor een ware faillissementsgolf.

De economische situatie moet niet onderschat worden

Tijdens de afgelopen weken werden er nieuwe banen aan de Amerikaanse economie toegevoegd. Dit was overigens ook hard nodig, want tijdens de afgelopen maanden zijn er miljoenen banen in een mum van tijd verdwenen. Toch hopen de meeste economen nog steeds dat dit een ‘tijdelijke werkloosheid’ betreft.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat op dit moment nog steeds ruim 28 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering ontvangen. Vanaf de piek gerekend is dit aantal slechts met 4 miljoen gedaald. Het huidige aantal is nog steeds schrikbarend hoog en laat zien dat de coronacrisis in de VS nog lang niet voorbij is. De Amerikaanse overheid zal er alles aan moeten doen om een grootschalige faillissementsgolf te voorkomen. Mocht die er wel komen, dan zal de tijdelijke werkloosheid zonder twijfel veranderen in permanente werkloosheid. Met alle gevolgen van dien voor de Amerikaanse economie.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>