Verschillende globale banken hebben naar verluidt op grote schaal meegeholpen aan het witwassen van verdacht geld. Er zou sprake zijn van meer dan $2 000 miljard aan verdachte geldstromen. Dit meldden BuzzFeed en diverse andere media op basis van gelekte documenten.
De berichten waren gebaseerd op gelekte “suspicious activity reports” (SAR’s) of verslagen van verdachte activiteiten, die door banken en andere financiële bedrijven werden ingediend bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCen).
In totaal zou er sprake zijn van meer dan $2 000 miljard aan transacties tussen 1999 en 2017, die door interne compliance-afdelingen als verdacht werden bestempeld. De SAR’s zijn op zich geen bewijs van wanpraktijken, maar deze doen toch vragen rijzen.
Hiernaast tonen de SAR’s aan dat banken vaak middelen verplaatsen voor bedrijven die geregistreerd zijn in offshore havens, zoals de Britse Maagdeneilanden, zonder de uiteindelijke eigenaar van de rekening te kennen.
De SAR’s bieden belangrijke informatie in de wereldwijde inspanningen om het witwassen van geld en andere financiële misdrijven te stoppen. De berichten in de media tonen aan dat deze afdeling zowel ondergefinancierd als onderbemand is. Hierdoor kunnen enorme hoeveelheden illegaal geld toch hun weg vinden in het legale banksysteem.
Tim Adams, directeur bij Institute of International Finance, stelt:
Ik hoop dat deze bevindingen de beleidsmakers ertoe aanzetten om de nodige hervormingen door te voeren.
Reactie banken
HSBC vertelde in een verklaring aan Reuters dat de gepubliceerde gegevens behoren tot het verleden. Vanaf 2012 heeft HSBC zich volop ingezet om de financiële criminaliteit te bestrijden.
Standard Chartered verklaarde dan weer dat zij hun verantwoordelijkheid nemen om de financiële criminaliteit tegen te gaan. De bank heeft substantieel geïnvesteerd in haar compliance programma’s.
JPMorgan besluit met:
We besteden honderden miljoenen dollars aan deze ernstige materie. We spelen een leidende rol in de anti-witwas hervorming.
Bron: CNBC
Foto: iStock