Het derde kwartaal van het jaar 2020 is achter de rug. Zoals na elke kwartaalafsluiting komen bedrijven dan met hun resultaten van het afgelopen kwartaal, ook de Amerikaanse financiële mastodonten. Analisten zijn echter van mening dat we hier niet veel goeds van moeten verwachten. Er worden winstdalingen van 30% tot 60% verwacht door de recessie die veroorzaakt werd door het Covid-19 virus en door de huidige lage rente.
De grote banken hebben in het eerste en tweede kwartaal enorme voorzieningen aangelegd voor de verwachte kredietverliezen. Hoewel ze dit nu niet gedaan hebben, wordt er toch nog een forse daling van de netto-opbrengsten verwacht.
De inkomsten uit kapitaalmarkten en zakenbankieren zullen naar verwachting met 5% tot 20% stijgen. Dit zal echter niet voldoende zijn om de daling van de rente-inkomsten uit leningen en effecten te compenseren.
Jason Goldberg, analist bij Barclays, stelt:
Er is een kleine kredietgroei maar de impact van de agressieve rentedalingen van de Federal Reserve eerder dit jaar, zijn nog duidelijk voelbaar.
Verdienmodel staat onder druk
Op een online investeerdersconferentie van Barclays vorige maand, verklaarden bankmedewerkers dat ondernemingen het gebruik van bankleningen hebben vermeden. Grote bedrijven kunnen in plaats daarvan geld ophalen via de obligatiemarkten die door de Federal Reserve worden ondersteund.
Toen de markten in maart onderuit gingen, verlaagde de centrale bank de rente tot bijna nul. Hiernaast begon ze aan een massale campagne om effecten, zoals obligaties van bedrijven, te kopen.
Deze aankopen en de stijging van het spaargeld van bezorgde consumenten, hebben de banken overspoeld met meer deposito’s dan ze kunnen uitlenen of kunnen omzetten in effecten op lange termijn.
Nu de banken opgezadeld zitten met al dit cash geld staan de netto rentemarges – dit is het verschil tussen de rente die een bank betaalt voor leningen en deposito’s en de rente die een bank aanrekent voor een lening – op hun laagste niveau in 35 jaar. Het traditionele verdienmodel staat dus zwaar onder druk.
Bron: Reuters
Foto: iStock