Door een wereldwijde tweede opstoot van Covid-19 besmettingen zou het economisch herstel volgens het Internationaal Monetair Fonds haar momentum kunnen verliezen. De instelling zegt ook dat er meer economische hulp nodig is en waarschuwt dat landen hun hulpprogramma’s niet te snel mogen afbouwen.

Het positieve vaccinnieuws van de afgelopen week heeft de hoop op een terugkeer naar een normale situatie weer aangewakkerd. Zowel Pfizer als Moderna maakten beter dan verwachtte testresultaten bekend. Desondanks blijft de economische weg die voor ons ligt zeer moeilijk en onzeker.

Het IMF voorspelde dat de wereldeconomie dit jaar met 4,4% zal krimpen. Dit zou de grootste daling op jaarbasis zijn sinds de jaren dertig van begin vorige eeuw. Het verwacht volgend jaar een groei van 5,2% maar dit herstel zal onvolledig zijn en ongelijkmatig verlopen.

Behalve voor China zal de economische activiteit volgend jaar in de meest belangrijke economieën onder de niveaus van 2019 blijven. De groei zou hiernaast verder kunnen vertragen als landen langer dan verwacht beperkingsmaatregelen moeten handhaven.

Kristalina Georgieva, directrice van het IMF, stelt:

De nieuwe opstoot van het virus laat zien, hoe onzeker de situatie is. We hebben daarom nood aan een krachtig beleid.”

Blijvende schade

Ondanks het verlies van tientallen miljoenen jobs is de economische opleving in veel landen – waaronder de Verenigde Staten, de eurozone en Japan – sterker geweest dan velen hadden verwacht.

Het IMF waarschuwde echter wel dat de toekomstige groei in gevaar kan komen omdat de pandemie voor blijvende schade kan zorgen zoals een ontwrichting van het onderwijs en een grotere ongelijkheid.

De instelling verklaarde ook dat een ontkoppeling tussen de financiële markten en de reële economische activiteit risico’s met zich meebrengt voor de financiële stabiliteit. Hiernaast zullen de hogere schuldenniveaus toekomstige investeringen kunnen bemoeilijken.

Regeringen over de hele wereld hebben al $12 biljoen uitgegeven om de economische klap van de Covid-19 crisis te beperken. Volgens Georgieva is er echter nog meer hulp nodig. Ze riep landen ook op om hun stimuleringsplannen doeltreffender te maken.

Bron: BBC

Foto: iStock