(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel in het groen. De AEX index steeg 0,5 procent tot 604,32 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 2,3 procent.

De hoop op een coronavirusvaccin biedt de markt ook maandag steun, hoewel dit optimisme deels teniet wordt gedaan door het wereldwijd stijgende aantal coronavirusgevallen, signalen dat de Amerikaanse economie aan kracht heeft ingeboet en het besluit van het Amerikaanse ministerie van financiën om verschillende noodprogramma’s van de Federal Reserve niet te verlengen.

“Inmiddels staan de wereldwijde aandelenbeurzen rond recordniveaus, was de kapitaal-instroom daarheen de afgelopen weken het sterkst in tientallen jaren en geeft een aantal marktindicatoren het signaal ‘overspannen’. Maar de gedachte, dat we ergens volgend jaar van het coronavirus verlost zullen zijn, blijft het optimisme voeden”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. “Over de huidige economische dip als gevolg van de tweede coronagolf wordt op dit moment makkelijk heen gekeken”, voegde hij toe.

De markt kreeg maandag een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De bedrijvigheid van de economie in de eurozone is in november gekrompen door met name een verdere verslechtering in de dienstensector. De index voor de industrie daalde ook, maar wijst nog altijd op goede groei.

Ook Duitse inkopers voorzien minder groei. Daarbij wees de index voor de industrie op een vertraging van de groei, terwijl de krimp in de dienstensector verder versterkte. De Franse samengestelde index daalde naar zijn laagste niveau in zes maanden, waarbij zowel de industrie als de diensector momenteel krimpen. De economie van het Verenigd Koninkrijk is in november gekrompen door fors minder activiteit in de dienstensector, terwijl de industrie aantrok.

De dalende inkoopmanagersindexen bevestigen volgens ING de tweede economische neergang voor de economie van de eurozone. Positieve bijkomstigheid is volgens econoom Bert Colijn dat het ondernemersvertrouwen toeneemt vanwege de vaccinontwikkelingen, “wat veel goeds zou moeten voorspellen voor het herstel in 2021”, aldus Colijn.

De euro/dollar noteerde op 1,1879. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1851 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1853 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 1,5 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 3,5 procent, gevolgd door Royal Dutch Shell met een winst van 3,3 procent en ArcelorMittal dat 3,1 procent steeg.

DSM was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. IMCD verloor 1,4 procent, terwijl KPN 1,2 procent verloor.

Prosus heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar fors meer omzet en winst geboekt. In de zes maanden, die eindigden op 30 september, steeg de omzet met 32 procent tot 12,7 miljard dollar. De handelswinst steeg met 43 procent tot 2,7 miljard dollar. “Prosus laat bemoedigende progressie zien bij de ecommerce-bedrijven, afgezien van Tencent, maar vooral het aandeleninkoopprogramma zal de korting op het aandeel laten dalen”, zei Jefferies. Het aandeel steeg 1,2 procent.

In de Midkap ging BAM aan kop met een winst van 12,7 procent. BAM Groep en pensioenfonds PGGM hebben overeenstemming bereikt om hun pps-samenwerking uit te breiden. De samenwerking leidt na afronding tot een toename van het eigen vermogen van BAM met ongeveer 125 miljoen euro. Degroof Petercam verhoogde maandag het koersdoel van 1,40  naar 1,70 euro met een onveranderd Houden advies in reactie op het nieuws. “Met die deal geeft BAM zijn solvabiliteit een flinke boost”, aldus analist Luuk van Beek. Hij denkt ook dat de samenwerking voor een groeiversnelling zal zorgen.

Air France-KLM was met een winst van 5,5 procent de op één na sterkste stijger in de Midkap, gevolgd door Fugro, dat 4,1 procent won. Fagron was met een verlies van 1,2 procent de sterkste daler.

Van de kleinere fondsen steeg ICT met 7,0 procent, Alfen won 5,7 procent en AMG noteerde 3,9 procent hoger. Vastned was met een verlies van 0,6 procent de sterkste daler.

Fastned is geselecteerd door de Franse wegbeheerder voor snelwegen en tolwegen voor het bouwen en exploiteren van negen snellaadstations langs belangrijke snelwegen. Het aandeel steeg 27,1 procent.

Lavide Holding heeft nog geen overeenkomst gesloten over de inbreng van activiteiten in het lege beursfonds, maar is inmiddels in gesprek met verschillende partijen. Het aandeel verloor 2,6 procent.

DGB heeft na veel vertraging de cijfers over 2019 gepubliceerd, hoewel een goedkeurende verklaring van een accountant nog altijd ontbreekt. DGB boekte in 2019 een omzetgroei van 8 procent. Daarmee kwam de omzet uit op 16,8 miljoen euro. Dit leverde een EBITDA op van 1,6 miljoen euro. Het aandeel noteerde 0,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.