De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er tot nog toe niet in geslaagd om een akkoord te vinden over een nieuwe handelsdeal. Volgens Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, zullen de gevolgen van een no-deal Brexit op lange termijn meer schade toebrengen aan de Britse economie dan de Covid-19 pandemie.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie in januari verlaten. De handelsrelatie, ter waarde van bijna $900 miljard, is tot nu toe echter grotendeels onaangetast gebleven vanwege de overgangsperiode die aan het einde van dit jaar afloopt.

De onderhandelaars hebben reeds verschillende pogingen ondernomen om een overeenkomst te sluiten die het mogelijk maakt dat de tariefvrije handel zal voortgezet worden. Volgens Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, is er echter zeer weinig vooruitgang. Hij waarschuwt dat er nog steeds fundamentele verschillen zijn die zullen moeten opgelost worden.

Britse handelsgroepen dringen er ondertussen bij premier Boris Johnson op aan om een overeenkomst te sluiten. Een groot aantal bedrijven zijn op hun breekpunt gekomen door de tweede nationale lockdown. Zonder een handelsdeal zullen bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn, geconfronteerd worden met hogere tarieven en andere belemmeringen om handel te drijven met Europa, de grootste exportmarkt van het land.

Andrew Bailey stelt:

Op lange termijn zal een no-deal Brexit aanzienlijk meer schade aanrichten aan de Britse economie dan de Covid-19 crisis.

Moeilijke economische situatie

De Bank of England voorspelde eerder deze maand dat de Britse economie in 2020 met 11% zal krimpen. Economen maken zich zorgen over blijvende littekens die de Covid-19 crisis kan veroorzaakt hebben.

Wanneer er geen overeenkomst gevonden wordt over een handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen deze gevolgen alleen nog maar verergeren.

De centrale bank en de Britse regering hebben reeds honderden miljarden ponden aan stimulansen vrijgemaakt om het bedrijfsleven en de werknemers te helpen om de klap van de pandemie op te vangen.

Onlangs kondigde Bank of England aan dat ze haar aankopen van Britse staatsobligaties verder zal uitbreiden tot £875 miljard. Hiernaast zei Rishi Sunak, minister van Financiën, dat het verlofprogramma zal verlengd worden tot maart 2021.

Sunak stelt:

De Britse economie staat nog steeds onder grote druk.

Bron: CNN

Foto: iStock