(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat december naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen dinsdag ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van meer dan een half procent.

Maandag deed de AEX nog een stapje terug met een verlies van 0,9 procent op 606,02 punten. Voor de maand november bedroeg de stijging echter maar liefst 13,5 procent, vooral door opluchting na positieve signalen over de werkzaamheid van coronavaccins. 

Volgens investment manager Simon Wiersma ING was het “niet meer dan logisch dat er na de wereldwijde recordstijging in november, even wat gas werd teruggenomen.”

Ook Wall Street gaf maandag terrein prijs, hoewel licht. Hoofdgraadmeter S&P 500 koerste een half procent lager, terwijl techbeurs Nasdaq vlak sloot. 

“Beleggers schoonden de boeken op, op de laatste dag van de maand”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees er op dat november wel de beste maand was voor de Dow Jones index sinds 1987. 

“We hebben veel positief vaccinnieuws gehad”, aldus marktstrateeg Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. Hij verwacht een verdere stijging van de beurzen tot het einde van het jaar met zo nu en dan wat winstnemingen door de aanhoudende zorgen over het coronavirus en eventuele verstoringen in het distributieproces van een vaccin.

Azië en olie

In Azië koersen de beurzen vanochtend over een breed front hoger met winsten uiteenlopend van 1 tot 2 procent. Beleggers kregen onder meer een duwtje in de rug door sterke macro-economische data. 

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie steeg volgens cijfers van Market en Caixin van 53,6 in oktober naar 54,9 in november, de sterkste stijging sinds november 2010. In Japan steeg de vergelijkbare index van 48,7 in oktober naar 49,0 in november. Dat is de hoogste stand sinds augustus 2019, maar dus nog wel altijd krimp.

Vandaag worden gedurende de dag ook de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone en Amerika vrijgegeven.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag met 0,4 procent licht lager, bij de start van de tweedaagse OPEC-vergadering. 

Er wordt gespeculeerd dat het oliekartel en zijn bondgenoten het productiebeperkingsakkoord met een paar maanden zullen verlengen. Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wordt het echter nog een hele klus om tot een deal te komen.

De markten hebben volgens de econoom van ABN AMRO al een verlenging van drie maanden van het huidige productiebeperkingsakkoord van 7,7 miljoen vaten per dag ingeprijsd.

“Ik verwacht niet dat de OPEC zal verrassen met een langere termijn”, aldus Van Cleef, die sowieso verwacht dat het lastig zal worden voor het kartel om de markt positief te verrassen.

In de Aziatische handel vanochtend daalde de Amerikaanse olie-future met 0,7 procent naar 45,01 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1957.

Beleggers hebben vandaag ook oog voor de voorlopige inflatie in de eurozone in november en de Amerikaanse bouwuitgaven.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell en Advanced Metallurgical Group hebben een intentieverklaring getekend met Saudi Aramco om de haalbaarheid te onderzoeken van de bouw van een superfabriek voor katalysatoren. 

Galapagos kondigde maandag positieve topline resultaten aan met GPR84-remmer GLPG1205 in een fase 2 PINTA-studie bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF).

NSI vond in de afgelopen maanden nieuwe huurders voor het ONE20-kantoorpand in Amsterdam Sloterdijk, waardoor het gebouw per vandaag volledig verhuurd is.

RBC verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 10,50 naar 10,00 euro met een onveranderd Sector Perform advies. De analisten van RBC besloten hiertoe na de strategische update van ABN AMRO op maandag.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor maandag 0,9 procent op 29.638,64 punten en de S&P 500 leverde 0,5 procent in op 3.621,63 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 12.198,74 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.