(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend hoger. Rond de klok van 11:30 uur won de AEX 1,0 procent op 611,81 punten.

Ook andere Europese beurzen vonden de weg omhoog in navolging van Aziatische aandelen vanochtend, na publicatie van opbeurende macrocijfers, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. De Chinese industrie groeide in november in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,6 in oktober naar 54,9 in november, de sterkste stijging sinds november 2010. “Dit onderstreept het economische herstel in China”, aldus Madden. “Mede hierdoor vonden Europese beurzen de weg omhoog.”

Ook de industrie van de eurozone bleef in november groeien, maar wel minder hard. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 54,8 in oktober naar 53,8 afgelopen maand. Daarmee was de meting iets sterker dan het voorlopige cijfer van 53,6.

In Duitsland bleef de groei aardig op peil, maar in de meeste regio’s nam de groei af of was er zelfs sprake van krimp. Nederland liet een sterk herstel zien met een index die steeg van 50,4 naar 54,4.

Econoom Chris Williamson van Markit sprak van een “nette groei”, nadat in oktober nog het hoogste niveau in 32 maanden werd bereikt. “Duitsland was opnieuw de motor achter de groei”, concludeerde de econoom.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat ook de aanvraag van vaccinmaker Moderna voor de goedkeuring van zijn coronavaccin in de Verenigde Staten en Europa beleggers vanochtend moed geven. “Zorgen over de huidige economische impact van het coronavirus hebben net zo makkelijk weer plaatsgemaakt voor hoop op betere tijden”, aldus Wiersma.  

De Amerikaanse beurzen leverden maandag juist nog terrein in, maar desondanks was er in november sprake van de sterkste maand voor de S&P 500 sinds april en voor de Dow Jones zelfs sinds 1987. Voor de Russell 200 was het bovendien de sterkste maand ooit. De hoop op een vaccin en afnemende politieke onzekerheid in de Verenigde Staten deden de beurzen goed, volgens analisten van SEB.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1974. De olieprijzen daalden fractioneel. Maandag wist de OPEC nog geen akkoord te bereiken over een verlenging van het productieakkoord. Dinsdag sluiten ook bondgenoten als Rusland aan bij de tweedaagse vergadering.

Beleggers hebben vandaag nog oog voor de Amerikaanse bouwuitgaven en de inkoopmanagersindexen voor de industrie van Markit en ISM. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve begint aan zijn periodieke tweedaagse verantwoording van het coronabeleid in het Amerikaans Congres.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Galapagos 2,8 procent. Het biotechbedrijf kondigde maandag positieve topline resultaten aan met GPR84-remmer GLPG1205 in een fase 2 PINTA-studie bij patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Als gevolg werden KBC Securities en Degroof Petercam wat positiever over het aandeel en verhoogden hun koersdoelen licht.

Koploper Unibail-Rodamco-Westfield steeg 4,5 procent en ABN AMRO 2,1 procent, ondanks dat laatstgenoemde enkele negatieve analistenrapporten om de oren kreeg. Zowel Barclays als Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel, nadat de bank op maandag met een strategische update kwam.

IMCD en DSM leverden een procent in en sloten daarmee de rij in de AEX.

In de AMX wonnen Signify en Air France-KLM ruim 2 tot zo’n 4 procent. UBS verhoogde dinsdag het koersdoel voor Air France-KLM van 3,35 naar 4,45 euro met een onveranderd Neutraal advies.

FlowTraders en WDP verloren juist gemiddeld een procent.

Alfen voerde met een plus van 4 procent de AScX aan terwijl Avantium hekkensluiter was met een verlies van zo’n 3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.