De Amerikaanse dollar is steeds de veilige haven bij uitstek geweest en de favoriete valuta van een groot aantal beleggers. Volgens experts zou de 10 jaar durende bullrun van de dollar echter ten einde zijn. Ze verwachten een snel groeiende omgeving met een steeds zwakker wordende dollar.
Deze negatieve vooruitzichten waren het unanieme oordeel van beleggers die de jaarlijkse Reuters Investment Outlook top, die deze week plaatsvond, bijwoonden. De beleggers verwachten een outperformance van niet-Amerikaanse activa van grondstoffen tot groeimarkten en Europese aandelen.
Na een stijging van meer dan 40% sinds het dieptepunt van de wereldwijde crisis in 2008, ligt de dollar op schema voor zijn eerste jaarlijkse verlies in 3 jaar tijd tegenover een mandje van 6 valuta.
Analisten verwachten dat de trend in 2021 niet zal keren. Er wordt verwacht dat de dollar in het komende jaar met 1,2% zal dalen ten opzichte van de euro.
Volgens Rick Rieder van BlackRock zal de dollar steeds een invloed blijven hebben als ’s werelds belangrijkste reservevaluta. Dit zal echter niet voorkomen dat deze zal verzwakken terwijl de euro en valuta van opkomende markten zullen stijgen.
Dergelijke opvattingen horen we ook bij steeds meer investeringsbanken. Citi Group voorspelt een daling van 20% in 2021. BNP Paribas ziet een daling tot $1,25 ten opzichte van de euro terwijl Deutsche Bank de munt eind 2021 tot $1,30 ziet dalen.
Een belangrijke dollar-ondersteunende factor, de handelsoorlogen van president Donald Trump, zal in januari ook wegvallen wanneer Joe Biden het Witte Huis zal betreden.
Rick Rieder stelt:
De markten hebben gelijk. Ik denk dat de dollar vanaf nu zal dalen.
Federal Reserve
De prijs van de dollar piekte op het hoogtepunt van de Covid-19 crisis in maart. Sindsdien is de munt met 12% gedaald. De katalysator was de beslissing van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, om de rente te verlagen tot 0%. Hierdoor verloren de Verenigde Staten het rendementsvoordeel dat Amerikaanse obligaties genoten ten opzichte van Europa en Japan.
Een belangrijke reden voor de sterke dollar was het buitenlandse geld dat in de Amerikaanse markten stroomde. BNP Paribas berekende dat tussen 2014 en 2020 Japanse en Europese beleggers voor meer dan $1 biljoen Amerikaanse schulden hebben gekocht.
De lage rente zal een belangrijke drijfveer zijn voor de zwakte van de dollar. Voorzitter Jerome Powell heeft reeds verschillende malen benadrukt dat de bank een verhoogde inflatie zal tolereren. Dit betekent in se dat de rentevoeten nog jaren zeer laag zullen blijven.
Hoe hard de dollar zal dalen weet uiteraard niemand. Norman Villamin, CIO bij UBP, ziet de toekomst echter niet positief in. Hij stelt:
Wanneer economieën uit een recessie komen, zien we dat de dollar meestal verzwakt. In veel gevallen is deze daling vrij krachtig.
Bron: Reuters
Foto: iStock