(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag tijdens de middaghandel iets hersteld. Met een slotstand van 616,59 punten, steeg de AEX uiteindelijk een bescheiden 0,1 procent. 

Groeiaandelen zijn weer in trek nu het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames hard stijgt en het economisch herstel in het gedrang komt door hernieuwde lockdownmaatregelen, in het bijzonder in de Verenigde Staten, maar ook in Europa.

Ondertussen is de hoop gevestigd op een coronavaccin. Dat van Pfizer en BioNTech kreeg vorige week groen licht in het Verenigd Koninkrijk en dinsdag werden de eerste mensen gevaccineerd. Verder liggen de biotechbedrijven in de VS op koers voor goedkeuring. Medicijnautoriteit FDA kwam dinsdag met een positieve analyse. Donderdag zal een onafhankelijk panel in de VS het vaccin beoordelen. Verder kwamen AstraZeneca en de Universiteit van Oxford dinsdag met positieve aanvullende data over de werkzaamheid van hun coronavaccin en gaan de twee aanvragen doen voor noodvergunningen in het VK en een aantal andere landen.

“Het goede nieuws is dat de goedkeuring van vaccins niet lang meer zal duren. Maar voordat iedereen is gevaccineerd en er immuniteit is bereikt, zullen we eerst door de zure appel heen moeten bijten. Hoe diep de economische terugval in het laatste kwartaal van 2020 zal uitpakken, hangt sterk af van het consumentenvertrouwen”, aldus Simon Wiersma van ING.

“Aan het inlopen van de achterstand van aandelen uit de cyclische sectoren, vooruitlopend op ‘normalisering’, lijkt dan ook weer een einde te zijn gekomen”, volgens de investment manager.

Terwijl het aantal coronabesmettingen hard oploopt, wachten beleggers op een nieuw stimuluspakket in de VS en bekijken ze met argusogen de laatste ontwikkelingen rond de Brexit-onderhandelingen. Boris Johnson komt naar Brussel om met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen te praten en donderdag is er een EU-top. Johnson zei dinsdag dat een deal lastig wordt maar het feit dat hij naar Brussel gaat wordt door marktkenners positief uitgelegd.

Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury schat in dat de partijen uiteindelijk zullen afspreken meer tijd te nemen om een handelsovereenkomst te sluiten. “Daarmee is er dan nog geen deal, maar ook nog geen harde Brexit op 1 januari. Voorlopig lijkt de koers van het Britse pond nog geen harde Brexit te hebben verdisconteerd”, aldus de handelaar van Ebury.

Op macro-economisch vlak was dinsdag de ZEW index die het economisch sentiment in Duitsland reflecteert, een flinke opsteker. Het hielp het beurssentiment echter niet. Verder werd de economische groei in de eurozone in het derde kwartaal definitief vastgesteld op 12,5 procent, na een krimp van 11,7 procent in het tweede kwartaal.

In de VS bleek het ondernemersvertrouwen in het mkb in november gedaald.

“Een belangrijk cijfer omdat in het mkb de meeste banen te vinden zijn in de VS is en het cijfer dus ook iets zegt over de vooruitzichten voor de Amerikaanse arbeidsmarkt”, aldus Wiersma.  

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,2107. Olie wist iets te herstellen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen profiteerde ASMI van een gunstig analistenrapport. JPMorgan Cazenove verhoogde het advies van Neutraal naar Overwogen en het koersdoel ging van 155,00 naar 210,00 euro. De analisten bestempelden AMSI als een “all-round winner”. Het aandeel steeg 2,6 procent.

Ook groeiaandeel Adyen was in trek en steeg 2,5 procent. Het defensieve Wolters Kluwer won zelfs 2,8 procent en was daarmee koploper in de AEX.

Financials waren maandag nog de gebeten hond maar wisten dinsdag licht te herstellen. ING steeg 0,5 procent en ABN AMRO ging 0,2 procent hoger.

Drager van de rode lantaarn in de AEX was dinsdag AkzoNobel, met een verlies van 1,6 procent. 

Hernieuwde lockdowns zetten druk op het mondiale herstel en dat is nadelig voor cyclische aandelen als ArcelorMittal, dat dinsdag 1,3 procent liet gaan.

In de AMX ging Signify, dat woensdag een beleggersdag houdt, aan kop. Het aandeel steeg 2,7 procent in waarde.

Fugro was met een verlies van 3,8 procent de grootste daler, nadat het aandeel maandag nog flink steeg. De bodemonderzoeker gaat geotechnisch onderzoek doen voor IJmuiden Ver, een groot windmolenpark in de Noordzee.

In de AScX klom Vivoryon 4,4 procent, na een dikke plus van bijna 10 procent op maandag.

Alfen schoot 8,4 procent omhoog en ging daarmee aan kop bij de Smallcap fondsen. De laadpalenspecialist tekende een driejarige raamovereenkomst met British Gas voor de levering van EV-oplaadpunten voor hun eigen bedrijf evenals de klanten van moederbedrijf Centrica. Financiële details werden niet gemeld.

Het lokaal genoteerde Fastned won ruim 26 procent. Maandag schoot het aandeel al meer dan 39 procent in waarde omhoog.

Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs bleven de Amerikaanse indexen in New York dicht bij huis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.