Fiat Chrysler en de Franse concurrent PSA hebben toestemming gekregen van de Europese toezichthouder om te fuseren. Met de fusie gaat zo’n $38 miljard gepaard. Het nieuwe bedrijf zal hierdoor de vierde grootste automaker ter wereld worden.

De twee autofabrikanten zullen van de deal gebruikmaken om de dubbele uitdaging in de industrie aan te gaan. Deze uitdaging bestaat enerzijds uit het ontwikkelen van schonere voertuigen en anderzijds uit de onvermijdelijke Covid-19 pandemie waardoor de autoverkoop aan het slabakken is.

PSA zal volgens de Europese Commissie haar overeenkomst met Toyota uitbreiden inzake kleine bestelwagens. De capaciteit van Toyota zal verhoogd worden en de prijs voor reserveonderdelen en accessoires zal verlaagd worden. Dit was voor de EU een belangrijke kwestie, zodat er geen sprake kon zijn van concurrentiebeperkende zaken.

Fiat en PSA zullen hun concurrenten ook toegang geven tot hun reparatie- en onderhoudsnetwerk voor bestelwagens om nieuwkomers te helpen zich op de markt uit te breiden, aldus de EU-mededingingsautoriteit.

Stellantis

Het nieuwe gefuseerde bedrijf zal de naam “Stellantis” dragen. Stellantis zal merken als Fiat, Jeep, Dodge en Maserati alsook Peugeot en Opel bezitten. Er wordt verwacht dat de fusie tegen het einde van het eerste kwartaal van 2021 zal afgerond zijn.

Op 4 januari komen de aandeelhouders van beide bedrijven samen. Deze zullen de transactie nog definitief moeten goedkeuren. De controlerende aandeelhouder van Fiat is Exor, een holdingmaatschappij van de Italiaanse Agnelli-familie. De belangrijkste aandeelhouders van PSA zijn de familie Peugeot, de Franse regering en het Chinese Dongfeng.

Beide bedrijven zijn uiteraard zeer gelukkig met de uitspraak van de Europese Commissie. Ze stellen in een gezamenlijke mededeling:

Stellantis wordt een wereldleider op het gebied van nieuwe mobiliteit.

Bron: Reuters

Foto: iStock